latinica  ћирилица
27/05/2022 |  08:52 ⇒ 09:39 | Autor: RTRS

Banjaluka po drugi put prestonica raftinga (VIDEO)

Spektakularnom ceremonijom na rijeci Vrbas, pored tvrđave Kastel u Banjaluci, sinoć je otvoreno Svjetsko prvenstvo u raftingu. Prvenstvo je zvanično otvorio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a rafting plamen upalila je proslavljena košarkašica Slađana Golić. Grad na Vrbasu drugi je put domaćin rafterima svijeta.
Svjetsko prvenstvo u raftingu - Foto: RTRS
Svjetsko prvenstvo u raftinguFoto: RTRS

- Ceremonija otvaranja Svjetskog prvenstva u raftingu prvi put je održana na vodi, što do sada nikada nije organizovano. Nadam se da ćemo uspjeti da dostignemo organizaciju iz 2009. godine. Bio je to veliki tehnički izazvov. I sam predsjednik Svjetske rafting federacije DŽozef Vilis DŽons rekao je da je bio na mnogo svjetskih rafting prvenstava, ali da je prvenstvo koje je organizovano u Banjaluci 2009. godine dosad neprevaziđeno - naglasila je portparol SP u raftingu Mirna Samac, gostujući u našem Јutarnjem programu.

Samac je istakla da svi oni koji žele da uživo prate rafting trke moći će da dođu svojim automobilima do same rijeke.

- To je ono što smo omogućili ove godine, a 29. maja, kada bude noćna trka, moći će automobilima do Karanovca i onda pješke do kanjona Tijesno - rekla je portparolka.

Prvenstvo je zvanično otvorio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je rekao da je Banjaluka bila i ostala grad sporta.

Takmičenje će naredna tri dana biti održano na Vrbasu, a završeno 1. juna na Tari u Foči, a okupiće 62 tima iz 22 zemlje.

Zemlje učesnice su: Argentina, Australija, Brazil, Bugarska, Kanada, Kostarika, Hrvatska, Češka Republika, Njemačka, Velika Britanija, Mađarska, Indonezija, Јapan, Kazahstan, Mongolija, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Letonija, Sjedinjene Američke Države i Bosna i Hercegovina.

Prve trke u disciplini Hed tu Hed počinju danas na lokaciji Bijeli Buk u kanjonu Tijesno.

Raspored takmičenja možete pogledati na zvaničnom sajtu SP u raftingu.