latinica  ћирилица
27/05/2022 |  11:00 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Obilježeno 30 godina Vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane VRS (FOTO/VIDEO)

Na banjalučkom aerodromu Mahovljani obilježeno je 30 godina od formiranja Vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane Vojske Republike Srpske. Obilježavanju je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Obilježavanje godišnjice Vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane Vojske Srpske - Foto: RTRS
Obilježavanje godišnjice Vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane Vojske SrpskeFoto: RTRS

Služen je parastos i položeni vijenci na spomenik poginulim pripadnicima Vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane.

Vijence su položili srpski član Predsjedništva BiH, ministri u Vladi Srpske, izaslanik predsjednice Republike, članovi porodica poginulih pripadnika i bivši pripadnici ViPVO, delegacije Trećeg pješadijaskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, organizacija priosteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, zvanice iz javnog, političkog i društvenog života, kao i lokalnih zajednica.

Dodik je rekao da su Vojska Republike Srpske i njeno ratno Vazduhoplovstvo i Protivvazdušna odbrana časno obavljali sve zadatke i odbranili Republiku Srpsku i da je zahvalan svima koji su učestvovali u formiranju VRS.

- Ne smijemo zaboraviti one koji su dali živote za odbranu vjekovnih ognjišta, a bila mi je čast da budem na ovom aerodromu s elitom Vojske Republike Srpske - rekao je Dodik.

Istakao je da je Republika Srpska stvorena i odbranjena u nemogućim okolnostima, ali je ukazao i da su danas suočeni sa izazovima i da brane Republiku Srpsku, jer smo svoji na svome.

Na današnji dan 1992. vazduhoplovci su izveli 16 borbenih letova, što je bio prvi korak njihove borbe za Republiku Srpsku.

Foto: RTRS

Formirana dobrovoljno, snagama bivše ЈNA, Vazduhoplovstvo i Protivvazdušna odbrana bila je jedna od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske.

Tokom četiri godine rata, piloti Vojske Republike Srpske izveli su 19.000 letova.

Vazduhoplovstvo i Protivvazdušna odbrana Vojske Republike Srpske dali su poseban doprinos u Operaciji Vojske Republike Srpske "Koridor", operaciji "Kiseonik" ili "12 beba", kao i neprijateljskim operacijama "Una-95" i "Sana-95".

Za Republiku Srpsku život je dao 61 pripadnik Vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane.

Tokom NATO agresije na Republiku Srpsku uništene su 32 letjelice NATO.