latinica  ћирилица
27/05/2022 |  11:04 ⇒ 11:04 | Autor: SRNA

Nešić: Ustavni sud odlučuje po principu "samo neka je protiv Srba"

Ustavni sud BiH nema pravila kada su Srbi i Republika Srpska u pitanju, već odlučuje po principu "samo neka je protiv Srba", pa tako je i odluka da ukine odredbe Deklaracije Narodne skupštine o vraćanju nadležnosti u suprotnosti sa Ustavom BiH, ocijenio je lider DNS-a Nenad Nešić.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

Nešić je naveo da je odluka Ustavnog suda BiH da ukine odredbe Deklaracije Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti i zaključke u vezi sa Informacijom o prenosu nadležnosti u potpunosti u suprotnosti sa Ustavom BiH i propisanim nadležnostima Ustavnog suda BiH.

- Ovim je nastavljena praksa da Ustavni sud BiH pravi presedane kada je u pitanju Republika Srpska i inauguriše sebe u ustavotvorca - rekao je Nešić komentarišući jučerašnju odluku Ustavnog suda BiH.

Prema njegovim riječima, ova apelacija je morala biti odbačena kao nedopustiva, saopšteno je iz DNS-a.

Ovo je drugi put poslije Dejtona da je Ustavni sud BiH odlučivao o nečemu što nije opšti akt, odnosno ustav ili zakon, kaže Nešić i podsjeća da je ranije kao nedopuštene odbacio sve apelacije koje su se odnosile na podzakonske akte.

- Donošenje drugačije odluke u ovom slučaju je presedan i neustavna odluka - istakao je Nešić.

Nešić je napomenuo da Ustav BiH precizno propisuje da Ustavni sud BiH ima nadležnost da odlučuje u sporovima između BiH i entiteta i odlučuje da li je neki član ustava ili zakona entiteta u saglasnosti sa Ustavom BiH.

On je podsjetio da je prvi presedan napravljen da bi se osporila investicija Republike Srbije u hidroelektranama "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci" na rijeci Drini.

- Kada su Srbi i Republika Srpska u pitanju, očito je da Ustavni sud nema pravila i da odlučuje po principu – samo neka je protiv Srba. Da nije tužno bilo bi smiješno da se jedan deklarativan akt proglašava neustavnim. To je ravno zabrani slobode mišljenja - ocijenio je Nešić.

Volio bi, kaže, da vidi u kojoj odredbi Ustava BiH piše da se prenijete nadležnosti ne mogu vratiti.

Ustavni sud BiH juče je u Sarajevu utvrdio da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske, Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredbi Deklaracije i Zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, odbrane i bezbjednosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja.