latinica  ћирилица
27/05/2022 |  11:23 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Šeranić posjetio bijeljinski Dom zdravlja i Bolnicu "Sveti Vračevi"

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić posjetio je danas Dom zdravlja u Bijeljini gdje je razgovarao sa direktorkom Danijelom Đukin i zdravstvenim radnicima ove zdravstvene ustanove.
Šeranić u Bijeljini - Foto: RTRS
Šeranić u BijeljiniFoto: RTRS

Na sastanku i tokom obilaska Doma zdravlja bilo je riječi o poslovanju ove zdravstvene ustanove i redovnoj organizaciji rada, koji je u prethodne dvije godine poremetila pandemija virusa korona.

- Ova zdravstvena ustanova je pokazala da je spremna da se brzo reorganizuje i da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu za stanovništvo i u vanrednim okolnostima rada. Veliki broj pacijenata je zbrinut u ARI i kovid ambulantama, a zdravstveni radnici su dali veliki doprinos u borbi sa pandemijom - poručio je Šeranić.

On je izrazio zadovoljstvo predanim radom zaposlenih u Domu zdravlja u Bijeljini i kada je u pitanju vakcinacija protiv virusa korona, koja se odvija u kontinuitetu, a zahvaljujući kojoj su postignuti odlični rezultati u imunizaciji stanovništva.

Sa rukovodstvom ove zdravstvene ustanove razgovarao je o Prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti i novinama koje on donosi za primarnu zdravstvenu zaštitu, kao i kadrovskom osnaživanju Doma zdravlja.

- Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u okviru "paketa zakona" u zdravstvu, koji će se uskoro naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, konkretno u okviru Prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti uvažilo je sugestije struke i predvidjelo nova rješenja u organizaciji rada domova zdravlja - od prehospitalnog zbrinjavanja pacijenata, centara za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, radioloških usluga u stomatologiji, ocjene opšte zdravstvene sposobnosti za radnika na radnom mjestu na kom nisu prisutni profesionalni rizici, pa sve do aktivnije uloge lokalnih zajednica - poručio je Šeranić.

U razgovoru sa rukovodstvom ove zdravstvene ustanove bilo je riječi o potrebi rada na energetskoj efikasnosti objekta Doma zdravlja, ako i nabavci sanitetskog vozila.

Prije posjete Domu zdravlja, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić posjetio je ЈZU Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina povodom početka isporuke medicinske opreme  monitora za nadzor pacijenata nabavljenih za javne zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa u Republici Srpskoj u okviru "Hitnog projekta COVID-19" koji sprovodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U okviru prvog dijela nabavke medicinske opreme za zdravstvene ustanove, za devet bolnica i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske nabavljeno je ukupno 100 monitora za nadzor pacijenata. 

      View this post on Instagram

A post shared by Min. zdravlja i soc. zaštite (@ministarstvo.zdravlja.srpske)