latinica  ћирилица
27/05/2022 |  12:03 | Autor: SRNA

Šojić pušten na slobodu

Direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH Dragan Šojić /61/ pušten je na slobodu, nakon što je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH da mu odredi jednomjesečni pritvor, potvrđeno je danas Srni iz Suda BiH.

- Sud BiH je prije dva dana donio rješenje u predmetu Dragan Šojić kojim je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora osumnjičenom odbijen kao neosnovan, te je pušten na slobodu - navodi se u odgovoru Suda na pitanje Srne da li je Šojić pušten na slobodu, koji su razlozi i da li su mu određene neke mjere zabrane.

Šojić je uhapšen 24. maja na radnom mjestu u zgradi zajedničkih institucija BiH na osnovu dokaza da je počinio grube zloupotrebe položaja i sredstava koristeći ih u privatne svrhe, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Sprovodeći istragu, Tužilaštvo BiH i Sipa prikupili su dokaze da je počinio grube zloupotrebe položaja u vezi dolaska i boravka na radnom mjestu, kao i zloupotrebe sredstava navedene institucije, koristeći ih u privatne svrhe.

- Osumnjičeni se tereti i za neprimjeren i nezakonit odnos prema zaposlenicima navedene službe i kršenje njihovih ljudskih prava, kao ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda u BiH - naveli su iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičenog su uhapsili pripadnici Sipe, prema nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

On je pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja i pronevjere u službi, kao i krivičnog djela povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.