latinica  ћирилица
27/05/2022 |  12:12 ⇒ 14:43 | Autor: RTRS

"Velika Britanija i SAD pokušavaju da preliju krizu na Balkan" (VIDEO)

Spoljni činioci, prije svega Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, pokušavaju trenutnu krizu da preliju na Balkan i riješe je na njima prihvatljiv način, što nije u skladu sa interesima naroda koji žive u BiH, poručio je general-major u penziji Mitar Kovač na konferenciji o bezbjednosti Republike Srpske.
Budimir i Kovač - Foto: RTRS
Budimir i KovačFoto: RTRS

Јedan od faktora koji utiče na bezbjednost jesu i neustavne odluke Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da pojedine odredbe akata Narodne skupštine, koje je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH osporilo 15 poslanika, nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Kovač kaže da iza ovakvih odluka stoji namjera osporavanja nadležnosti Republike Srpske.

- Njima je bitno da taj proces ugroze i pokažu da Republika Srpska nije nadležna i da sve treba rješavati na nivou BiH, od imovine pa na dalje, a da entiteti, prije svega Republika Srpske, treba da ostane prazna ljuštura koja nema realnu moć da ostvari političku volju Srba i drugih naroda koji žive na prostoru Republike - rekao je on.

Profesor međunarodnih odnosa Željko Budimir rekao je da Ustavni sud BiH svojim djelovanjem napada i urušava ustavni poredak BiH.

- S obzirom na to, ovakva odluka nije ništa neočekivana i to samo pokazuje da Republika Srpska mora da ostane na putu borbe za svoju poziciju - poručio je Budimir.

U Banjaluci se održava naučna konferencija "Ugrožavanje bezbjednosti Republike Srpske" u organizaciji Bezbjednosnog foruma Banjaluka.