latinica  ћирилица
27/05/2022 |  13:03 | Autor: SRNA

Kojić: Pravosuđe na nivou BiH nijemo na prijave organizacija srpskih žrtava

Pravosudne institucije na nivou BiH ostaju nijeme na sve prijave koje dobijaju iz organizacija srpskih žrtava, tako štiteći one koji udaraju na Republiku Srpsk i izazivaju netrpeljivost među narodima, rekao je Srni predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimir Kojić.
Branimir Kojić - Foto: SRNA
Branimir KojićFoto: SRNA

Kojić je podsjetio da su krajem januara Tužilaštvu BiH podnijeli krivičnu prijavu protiv Hamdije Abdića, zvanog "Tigar", Muhameda Švrakića, predsjednika Udruženja građana "Zelene beretke" i NN lica zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, protivzakonitog formiranja vojnih snaga.

On je dodao da su se početkom maja obratili Sudu BiH i od njih zatražili informaciju o stanju te krivične prijave, a do danas nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

- To nam jasno pokazuje da će i ova krivična prijava očigledno završiti kao i bezbroj drugih u kojima Sud i Tužilaštvo BiH štite one koji udaraju na Republiku Srpsku, one koji izazivaju netrpeljivost među narodima - ocijenio je Kojić.

Јavno traže, kako je istakao, da se Sud BiH oglasi i da im konačno odgovori koja je sudbina te krivične prijave.

On je rekao da je porodicama zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila poznata "beskrupuloznost onih koji sjede u Sudu BiH i ispunjavaju naredbe političkog Sarajeva, a zaštita Abdića, Švrakića i ostalih je obaveza SDA i Bakira Izetbegovića".

- Poznat nam je i njihov sistem rada, da odugovlače sa podizanjem optužnica ili izricanja presuda svima koji godinama šalju otrovne strijele protiv srpskog naroda - naglasio je Kojić.