latinica  ћирилица
27/05/2022 |  13:15 ⇒ 13:16 | Autor: TANЈUG

Pupovac: Јoš ima prostora za obnavljanje odnosa Hrvatske i Srbije

Uprkos optužnici srpskog tužilaštva protiv četiri visoka hrvatska oficira za raketiranje srpskih civila u izbjegličkoj koloni, avgusta 1995, poslanik i predsjednik SDS S Milorad Pupovac smatra da ima prostora za obnavljanje odnosa i saradnje Hrvatske i Srbije.
Milorad Pupovac - Foto: Screenshot/YouTube
Milorad PupovacFoto: Screenshot/YouTube

Prema njegovim riječima, vezano za optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota, stvar je, kaže, još uvijek takva da treba iskoristiti priliku da se razgovara i iskoristi vrijeme koje je propušteno.

- Od 2019. nije bilo nikakve saradnje u pravosudnim ni političkim pitanjima, da se pravosudni predstavnici nađu i dogovore i otvore ovaj problem koji samo može komplikovati odnose dviju vlada; bez toga teško da može doći do kvalitetnog rješenja - izjavio je Pupovac novinarima u saboru.

Na pitanje je li zbog različitih stavova o optužnici Srbije dovedena u pitanje vladajuća koalicija, budući da SDS S podržava vladu premijera Andreja Plenkovića, Pupovac kaže da nije 12 godina u koaliciji da bi problem učinili još većim, nego zato da bi probleme između Hrvatske i Srbije rješavali.

- A prostor za otvaranje razgovora o ovim nepravosnažnim optužnicama, postoji - uvjeren je Pupovac.

Istakao je da ima prostora da Hrvatska i Srbija krenu prema obnavljanju međusobnih odnosa i traženju mehanizama saradnje.

Ponovio je da Hrvatska ne bi trebalo da se junači s izjavama da će odbaciti takve optužnice jer je, ističe, suđenje za ratne zločine obaveza koju je Hrvatska preuzela Zakonom o suradnji s Haškim sudom i pristupnim ugovorom EU, u kojem se u članu 7. obvezuju da će nastaviti sa procesuiranjem ratnih zločina.

Ponovio je i da je "ovaj zločin poznat od 1995. vlastima i Hrvatske i Srbije i BiH i Međunarodnom sudu u Hagu, a da je druga stvar kako je to palo u drugi plan". Ocijenio je da je nesaradnja Hrvatske tu imala veoma važnu ulogu i presudan uticaj, a onda su, kaže, i drugi imali utjecaj da se to ne procesuira.

Istakao je da mu je važno da se zna da je riječ o ratnom zločinu u kojem je ubijeno devet civila u izbjegličkoj koloni 30 kilometara od hrvatske granice unutar teritorija BiH.

Pritom je, ističe, ubijeno i četvero djece, a 50 ljudi je ranjeno u tom napadu za koji se zna odakle su avioni krenuli i na kojem su području djelovali.

Ovaj slučaj je jedan od nemalobrojnih učešća u ratnim zločinima u kojima Hrvatska nije ispunila svoju obavezu, naveo je Pupovac.

Ponovio je da Hrvatska nije odgovorila na zahtjeve Tužilaštva BiH iz 2009., a nije ni sama ništa preduzela u ovom slučaju.

Najvažnije je, kaže, da se politizacija pitanja nestalih skloni na stranu, bez obzira na to ko to podstiče i da se usmjeri na ohrabrivanje pravosuđa da napravi neophodan posao, kao i institucije koje imaju nadležnosti u pitanjima pronalaženja nestalih i suđenja za ratne zločine.