latinica  ћирилица
27/05/2022 |  13:30 ⇒ 13:55 | Autor: RTRS

Pašalić: Snažnija podrška poljoprivrednicima u Nevesinju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Pašalić izjavio je danas da će poljoprivrednici ove godine imati još snažniju podršku kroz podsticaje i druge programe.
Boris Pašalić i Milenko Avdalović - Foto: SRNA
Boris Pašalić i Milenko AvdalovićFoto: SRNA

Pašalić je u Nevesinju rekao da je da je u 2021. godini na račune poljoprivrednih proizvođača iz ove opštine uplaćeno dva miliona maraka, od čega 1,7 miliona iz budžeta Ministarstva poljoprivrede Srpske i 300.000 iz budžeta opštine Nevesinje.

Razgovarao je sa načelnikom opštine Milenkom Avdalovićem i saradnicima, a potom su zajedno obišli Poljoprivrednu zadrugu Nevesinje. Nakon sastanka je naglašeno da u Nevesinju ima napretka kada je u pitanju poljoprivreda, što je vidljivo i kroz podsticaje koji rastu iz godine u godinu jer je sve veći broj poljoprivrednih proizvođača.

Pašalić je naveo da se sredstva za podršku poljoprivredi izdvajaju i kroz različite programe, pa je tako kroz projekat IfAD u zadnjih nekoliko godina u Nevesinju uloženo 800.000 maraka od kojih je polovinu obezbjedilo Ministarstvo poljoprivrede, a polovinu zajedno lokalna zajednica i proizvođači.

On je napomenuo da u BiH svega nekoliko proizvoda ima zaštićeno geografsko porijeklo, a jedan od njih je nevesinjski krompir.

Pašalić je dodao da će se ubuduće zajedno raditi na proširenju proizvodnje i boljem marketingu. "Pomoći ćemo oko izgradnje jednog lokalnog puta, a imamo planirana i sredstva za navodnjavanje oko 200 hektara zemlje u Nevesinju, što ćemo raditi od 2023. godine", najavio je ministar.

Prema njegovim riječima, budžet Ministarstva je ove godine povećan sa 75 na 99 miliona KM, a planirana su i sredstva za mljekare, tako da će preći 106 miliona KM.

Načelnik Avdalović rekao je da je danas dogovoren nastavak snažnije podrške i podsticaja i iz budžeta opštine i iz republičkog budžeta, te kroz nastavak IfAD projekta koji se radi sa Ministarstvom poljoprivrede.

- Dogovorili smo izgradnju seoskog puta, za šta je potrebno 150.000 KM, a razgovarali smo i o projektu navodnjavanja Nevesinjskog polja. Imamo ideju izgradnje manjeg jezera kod Kifinog sela, pri čemu bi se navodnjavalo između 200 i 250 hektara najplodnijeg zemljišta između Odžaka, Bratača i Trtina gdje su skoncentrisani najveći proizvođači krompira i povrtlarskih kultura - naveo je on.