latinica  ћирилица
27/05/2022 |  13:35 | Autor: SRNA

Šarović: Ustavni sud BiH dvostrukim aršinima radi sam protiv sebe

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ocijenio je da je Ustavni sud BiH dvostrukim aršinima radi sam protiv sebe i donosi odluke koje nisu u skladu sa Ustavom BiH.
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

Komentarišući Odluku Ustavnog suda BiH da ukine odredbe Deklaracije Narodne skupštine o vraćanju prenesenih nadležnosti i zaključke u vezi Informacije o prenosu nadležnosti, Šarović je rekao da taj sud uopšte nije mogao razmatrati osporene akte i da je apelaciju 15 poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH morao odbaciti bez ulaženja u meritum i objašnjava.

On je napomenuo da je Ustavni sud BiH po slovu Ustava BiH nadležan da razmatra usklađenost opštih akata sa Ustavom BiH, a to su ustavi entiteta i zakoni.

Šarović je podsjetio da u Narodnoj skupštini nisu glasali za Deklaraciju i zaključke, ali je istakao da će uvijek braniti pravo Narodne skupštine i njene većine, ma ko u njoj bio, da imaju pravo na deklarativan politički stav i kreiranje političkih ciljeva.

Šarović smatra i da Republika Srpska mora insistirati na donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi strane sudije bile zamijenjene domaćim, ocijenivši da je to za Srpsku najvažniji prioritet, saopšteno je iz SDS-a.