latinica  ћирилица
27/05/2022 |  14:09 ⇒ 16:06 | Autor: RTRS

Doboj: Novi dom za petočlanu porodicu Đurić (FOTO)

Petočlana porodica Đurić u Boljaniću kod Doboja uskoro će podstanarski smještaj zamijeniti trajnim krovom nad glavom.
Kuća za porodicu Đurić - Foto: RTRS
Kuća za porodicu ĐurićFoto: RTRS

Kuću za njih gradi grupa aktivista i dobrovoljaca iz Holandije,koji pomažu socijalno ugrožene porodice.

U novi dom mogli bi da usele već u septembru.

Foto: RTRS

Troje djece, Dajana, Maja i Nikola, ne kriju suze radosnice. Po prvi put imaće svoj dom i trajan kutak. Presrećni su i roditelji, majka Radana i otac Siniša.Kažu sa jednom platom teško da bi sami sagradili kuću.

- Imamo veliku dnevnu sobu, kuhinju, kupatilo, na spratu tri spavaće sobe, jako lijepa kućica kao kutijica, mnogo smo zadovoljni - priča majka Radana.

Dom za Đuriće grade Holanđani, okupljeni u humanitarnu organizaciju. Prikupili su 18.000 evra, sve sami sagradili u rekordnih pet dana,a finansiraju i dolazak i boravak 15 svojih članova. Svi rade punom parom, ali nisu svi građevinske struke, pa ima i domaćih radnika koji pomažu.

- Svake godine, zajedno sa Crvenim krstom, tražimo porodice koje imaju dobar brak, djecu, bore se, rade, da im obezbijedimo kuću, da imaju stabilnost, dom, budućnost - rekao je Ester Van Halteren iz Humanitarne organizacija "Mejk sens" iz Holandije.

Đurići su jedna od višečlanih porodica s područja Doboja kojima je potreban trajan smještaj. Nakon njih pomoć Holanđana za gradnju kuće dobiće i porodica Marjanović iz Osječana.

U posljednjih 15-tak godina humani Holanđani sagradili su 10 i pomogli popravak i opremanje više od 30 kuća za stambeno nezbrinute porodice u Republici Srpskoj.