latinica  ћирилица
27/05/2022 |  14:23 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

Vujičić: U Srpskoj se godišnje otvori do 5.000 novih radnih mjesta

U Republici Srpskoj godišnje se otvori između 3.000 i 5.000 novih radnih mjesta, a ukupna fluktuacija radne snage na godišnjem nivou je oko 40.000 radnika, izjavio je danas direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić.
Miroslav Vujičić - Foto: RTRS
Miroslav VujičićFoto: RTRS

Vujičić je, nakon sastanka sa direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije Zoranom Martinovićem, naveo da je u Republici Srpskoj zaposleno 282.000 lica.

Govoreći o uticaju pandemije virusa korona na tržište rada u Srpskoj, Vujičić je naveo da je ona bila identična kao i u Srbiji.

- U jednom trenutku smo imali šok na tržištu rada, jer nam se dešavalo da dnevno imamo 4.000 novoprijavljenih radnika na evidenciji Zavoda za zapošljavanje - podsjetio je Vujičić i dodao da je to bila posljedica obustavljanja određenih privrednih aktivnosti.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije Zoranom Martinović rekao je da je pandemija i u Srbiji uticala na privredu, tako da su određene djelatnosti ili bile ograničene u svom poslovanju ili su bile potpuno paralisane, kao što su turizam, ugostiteljstvo, putnički saobraćaj, pojedini dijelovi trgovine.

On je istakao da je i tamo Vlada brzo reagovala paketima pomoći pomoći za privredu, a kasnije i za građane, te dodao da su za vrijeme pandemije imali stabilne stope nezaposlenosti i zaposlenosti.