latinica  ћирилица
27/05/2022 |  14:23 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

Vujičić: U Srpskoj se godišnje otvori do 5.000 novih radnih mjesta

U Republici Srpskoj godišnje se otvori između 3.000 i 5.000 novih radnih mjesta, a ukupna fluktuacija radne snage na godišnjem nivou je oko 40.000 radnika, izjavio je danas direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić.

Vujičić je, nakon sastanka sa direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije Zoranom Martinovićem, naveo da je u Republici Srpskoj zaposleno 282.000 lica.

Govoreći o uticaju pandemije virusa korona na tržište rada u Srpskoj, Vujičić je naveo da je ona bila identična kao i u Srbiji.

- U jednom trenutku smo imali šok na tržištu rada, jer nam se dešavalo da dnevno imamo 4.000 novoprijavljenih radnika na evidenciji Zavoda za zapošljavanje - podsjetio je Vujičić i dodao da je to bila posljedica obustavljanja određenih privrednih aktivnosti.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije Zoranom Martinović rekao je da je pandemija i u Srbiji uticala na privredu, tako da su određene djelatnosti ili bile ograničene u svom poslovanju ili su bile potpuno paralisane, kao što su turizam, ugostiteljstvo, putnički saobraćaj, pojedini dijelovi trgovine.

On je istakao da je i tamo Vlada brzo reagovala paketima pomoći pomoći za privredu, a kasnije i za građane, te dodao da su za vrijeme pandemije imali stabilne stope nezaposlenosti i zaposlenosti.