latinica  ћирилица
27/05/2022 |  14:29 ⇒ 14:35 | Autor: TANЈUG

SDP traži da maršal Tito ponovo dobije trg u Zagrebu

Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Grada Zagreba podnio je prijedlog da se Trgu Republike Hrvatske vrati ime Trg maršala Tita.
Zagreb - Foto: RTRS
ZagrebFoto: RTRS

Prijedlog je podnio šef zagrebačkog SDP Viktor Gotovac i priložio obrazloženje na pet stranica.

Kako piše zagrebački Јutarnji list, na prve dvije stranice su navedene zasluge nekada doživotnog predsjednika SFRЈ Јosipa Broza za to što je, kako je navedeno, Hrvatska danas nezavisna i u čije granice su vraćeni svi hrvatski krajevi.

Obrazloženje sadrži i biografiju Broza, gdje Gotovac kaže da su o Titu i njegovim zaslugama sve već rekli istoričari, intelektualci i političari.

- Јosip Broz, maršal Tito, je zamisao našeg hrvatskog političkog i kulturnog oslobođenja doveo do pune pobjede - piše u obrazloženju prijedloga uz navod da je hrvatski suverenitet prekinut u ranom srednjem vijeku, a maršal ga je “odbranio i uspostavio u jednom od najkrvavijih ratova istorije i zamisao oslobođenja je doveo do pune pobjede, okrunivši je atributima pune narodne nezavisnosti i državnosti“.

Gotovac ističe da je Јosip Broz “Majci Domovini vratio sve njene otrgnute gradove, ostrva i pokrajine: prije svega Dalmaciju s Lastovom i najslavnijim gradom naše prošlosti Zadrom, zatim Kvarner s Cresom, sa svim ostrvima i Rijekom i na kraju staru, glagoljašku našu Istru koja je na to ujedinjenje čekala vijekovima“.

Ističe se i njegova politika i uloga u Drugom svjetskom ratu.

- Da nije bilo dalekovidne politike Titove i njegovih saradnika, hrvatski narod bio bi se poslije Drugog svjetskog rata našao u položaju nesrazmjerno nepovoljnijem nego što je bio onaj poslije sloma Austrije godine 1918, navodi se, između ostalog.