latinica  ћирилица
27/05/2022 |  15:23 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

RUGIPP: Pojam "državna imovina" ne postoji kao oblik svojine

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove provodi upravne postupke i promjene u javnim evidencijama o nepokretnostima u skladu sa Ustavom Srpske i važećim zakonskim propisima Srpske, saopšteno je iz RUGIPP-a.
Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS - Foto: RTRS
Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RSFoto: RTRS

U zakonskim propisima koje primjenjuje u upravnim postupcima ne postoji pojam "državna imovina" kao oblik svojine, nego je samo jedna vrsta prava svojine, bez obzira o kojem se nosiocu prava svojine radi, navodi se u saopštenju.

- U skladu sa materijalnim propisima Republike Srpske, na Srpsku 100 odsto su uknjižene šume i šumsko zemljište po sili zakona, koja je ranije bila uknjižena kao društvena svojina, te 50 odsto poljoprivrednog zemljišta koje je takođe uknjiženo na Srpsku po sili zakona, a koje je ranije bilo uknjiženo kao društvena svojina - navode iz RUGIPP-a.

Pored navedenog, Zakonom o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, propisano je da je nepokretna imovina koju koriste subjekti javne vlasti za obavljanje njihove djelatnosti i funkcionisanje po sili zakona svojina tih subjekata, navodi se u saopštenju.

- Prema tome sva imovina u društvenoj svojini po sili zakona je postala svojina različitih nivoa javne vlasti, kako Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave, tako i javnih preduzeća, javnih ustanove i drugih javnih službi čiji je osnivač Srpska, odnosno jedinica lokalne samouprave - ističu iz RUGIPP-a.

Iz RUGIPP-a još jednom naglašavaju da pojam "državna imovina" u važećim zakonskim propisima ne postoji, već postoji samo jedan oblik prava svojine, bez obzira ko su nosioci tog prava, a u skladu sa važećim zakonskim propisima.