latinica  ћирилица
27/05/2022 |  15:44 ⇒ 19:06 | Autor: SRNA

Održan istorijski čas za učenike iz Knežice i Međuvođa

Јavna ustanova Spomen-područje Donja Gradina organizovala je danas istorijski čas za učenike Osnovne škole "Majka Knežopoljka" iz Knežice i Međuvođa u opštini Kozarska Dubica.
Јasenovac - Foto: RTRS
ЈasenovacFoto: RTRS

Direktor Јavne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković izjavila je Srni da je, na poziv paroha knežičkog Željka Јevđenića, istorijski čas organizovan u amfiteatru Etno-domaćinstva u Knežici.

Čas je učenicima iz Knežice i Međuvođa održao kustos Mirko Dimić, a postavljene su i izložbe "Koncentracioni logor Јasenovac 1941-1945" autora Tanje Tuleković i Dejana Motla, te "Јasenovački stradalnici" Mirka Dimića.

"Pripremili smo i interaktivni kutak za učenike, odnosno materijale koji su učenici mogli samo da pretražuju na interaktivnom slajderu, te video-prezentaciju Spomen-područja Donja Gradina", navela je Tulekovićeva.

Ona je istakla da su na taj način sadržaji i aktivnosti kojim se bavi Spomen-područja Donja Gradina približeni učenicima osnovne škole, koji su pokazali da su veoma zainteresovani za rad ustanove i istorijske činjenice koje govore o stradanju naroda Potkozarja u Drugom svjetskom ratu.

- Svakako ćemo nastaviti ovakav vid saradnje, a Osnovnoj školi "Majka Knežopoljka" u Knežici poklonili smo i štampana izdanja čiji je izdavač Јavna ustanova Spomen-područje Donja Gradina, časopis "Topola", te "Knjigu iz Tišine", "Knjigu sjećanja", "Portrete" i kataloge izložbi - izjavila je Tulekovićeva.

Istorijski čas i izložbe organizovane su za učenike od četvrtog do devetog razreda povodom obilježavanja 80 godina od Bitke na Kozari.