latinica  ћирилица
27/05/2022 |  15:58 ⇒ 19:11 | Autor: SRNA

Nastavak razmjene dobrih iskustava da bi se smanjila nezaposlenost

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske i Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije nastaviće da razmjenjuju dobra iskustva kako bi se smanjio broj nezaposlenih, poručili su direktori ovih institucija Miroslav Vujičić i Zoran Martinović nakon sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem.
Sastanak Vujičića, Martinovića i Ćosića (Foto:gradistocnosarajevo.net) -
Sastanak Vujičića, Martinovića i Ćosića (Foto:gradistocnosarajevo.net)

Vujičić je rekao da će u sklopu razmjene iskustava pokušati da primijene model u narednoj godini koji Srbija primjenjuje za finansiranje projekata zapošljavanja, odnosno objedinjavanja sredstava koja izdvaja Vlada Republike Srpske preko Zavoda i opštine i gradovi.

- Radili smo pilot projekat sa četiri opštine i taj projekat je dao efekat, a suština je u povećanju sredstava, jer kada Zavod udruži sredstva sa sredstvima lokalnim zajednicama, potencijalni korisnik ima veća sredstva  - rekao je Vujičić i naveo da je taj pilot-projekat realizovan u Trebinju, Bijeljini, Doboju i Prijedoru.

On je dodao da će pokušati u narednom periodu da primijene taj model finansiranja s ciljem smanjenja nezaposlenosti.

Osvrćući se na navode da su prilikom zapošljavanja pripravnika da zapošljavani pripravnici u opštinama "čiji su načelnici iz SNSD-a", Vujičić je rekao da ti navodi nisu tačni.

- U opštini, u Ljubinju je načelnik iz SDS-a i svi projekti koji su aplicirani iz ove opštine su prošli - rekao je Vujičić i istakao da je ista praksa primijenjena u svim opštinama, ali da se ne mogu porediti Bijeljina i Rogatica.

On je napomenuo da je" Bijeljina moćniji grad i logično je da se više sredstava obezbijedi za opštine na istoku Republike Srpske koje su finansijski slabije".

Martinović je naglasio da ih je gradonačelnik Istočnog Sarajeva upoznao o planovima koje imaju u svrhu ubrzanog razvoja Istočnog Sarajeva i njegovih opština, te da su željeli da mu približe iskustva koja Srbija i Nacionalna služba za zapošljavanje ima sa lokalnim samoupravama na teritoriji Srbije.

On je naveo da svake godine imaju javni poziv lokalnim samoupravama za sufinansiranje lokalnih akcionih planova i da imaju dobru praksu i iskustvo sa učešćem lokalnih samouprava u finansiranju aktivne politike zapošljavanja, te u podršci i poslodavcima i nezaposlenim licima.

- Budžet koji lokalne samouprave u Srbiji izdvoje za finansiranje politike zapošljavanja na godišnjem nivou iznosi do osam miliona evra što je svakako jedan veliki podsticaj onome što Vlada Srbije čini u pogledu obezbjeđivanja subvencija poslodavcima i nezaposlenim licima - istakao je Martinović.

On je napomenuo da se time obezbjeđuje mnogo veći obuhvat i slivanje većeg dijela sredstava u one lokalne samouprave koje politiku zapošljavanja tretiraju kao svoj prioritet što doprinosi lokalnom razvoju.

Navedeno je da sa Zavod za zapošljavanje Republike Srpske imaju dobru saradnju na savim poljima i da će nastaviti širiti dobre prakse i prenositi jedni drugima ono što je dobro na teritorijama Republike Srpske i Srbije kako bi se održali pozitivni trendovi na tržištu rada.

Ćosić je rekao nakon sastanka da gradska uprava nema direktnu i isključivu nadležnost u oblasti zapošljavanja i da su ovaj susret iskoristili da Martinovića upoznaju sa Istočnim Sarajevom i načinom života u ovom gradu.

- Razmijenili smo i dobre prakse koje njihova Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije sprovodi da pokušamo napraviti vezu sa lokalnim zajednicama kao što to oni čined u Srbiji uvažavajući sve ono što radi naš Zavod za zapošljavanje - rekao je Ćosić.

On je podsjetio da je juče u Istočnoj Ilidži potpisan ugovor sa značajnim brojem poslodavaca koje je potpisao Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

- Treba reći da je 1,8 miliona maraka usmjereno u samozapošljavanje ili zapošljavanje kroz poslodavaca u opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža - napomenuo je Ćosić i dodao da će u gradu Istočno Sarajevo taj iznos biti veći od tri miliona maraka.

Ćosić je naveo da ih je Martinović upoznao o modelu zapošljavanja u Srbiji i da će kao predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske i gradonačelnika Istočnog Sarajeva svoje kolege obavijestiti o toj direktnoj vezi između lokalnih zajednica i njihove Nacionalne službe za zapošljavanje i da će taj model primijeniti u Republici Srpskoj.