latinica  ћирилица
27/05/2022 |  18:24 ⇒ 23:21 | Autor: RTRS

Stručnjaci jednoglasni: Ustavni sud nema nadležnost da ukida deklaracije NSRS (VIDEO)

Ustavni sud BiH nema nadležnost da ukida deklaracije i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, jer to nisu pravni akti, već politički stavovi.
NSRS - Ustavni sud BiH (ilustracija) - Foto: RTRS
NSRS - Ustavni sud BiH (ilustracija)Foto: RTRS

To je jednoglasan stav stručnjaka nakon odluke Ustavnog suda da ukida pojedine odredbe Deklaracije i skupštinskih zaključaka o vraćanju nadležnosti.

Svi akti koji su usvojeni na posebnoj sjednici krajem decembra prošle godine, a tiču se vraćanja nadležnosti prenesenih sa Srpske na BiH, izražavaju političke stavove, a Ustavni sud nema nadležnost da ih ukida, podsjećaju iz Narodne skupštine.

- Ustav BiH jasno definiše da je nadležnost Ustavnog suda BiH ocjena ustavnosti pravnih akata, tačnije da Ustavni sud utvrđuje da li su neke odredbe ustava ili zakona nekog od entiteta u skladu sa Ustavom BiH. Imajući to u vidu, Ustavni sud BiH je trebalo da se proglasi nenadležnim u pogledu razmatranja ovih akata - rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Apelaciju Ustavnom sudu podnijelo je 15 poslanika Predstavničkog doma BiH, nakon posebne sjednice parlamenta Srpske.

Iz Narodne skupštine u martu je stigao odgovor, u kome se obrazlaže da Ustavni sud nije nadležan da razmatra zaključke koji se tiču vraćanja nadležnosti iz oblasti pravosuđa, odbrane i bezbjednosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja i da Sud nema pravo da se miješa u donošenje političkih odluka.

- On ne može da odlučuje o političkim aktima kao što su deklaracije i zaključci, nego samo o pravnim aktima, kao što su zakoni i Ustavi. On je u ovom slučaju trebao i morao da se oglasi nenadležnim i da odbaci ovu apelaciju, kao što je to bio ranije slučaj - dodao je član Odbora za ustavna pitanja Narodne Skupštine Republike Srpske Milan Petković.

Odluka Ustavnog suda je politička i nije prvi put da Sud politički djeluje, kaže srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik.

- U Ustavu piše da Ustavni sud BiH isključivo odlučuje o usaglašenosti zakona sa Ustavom BiH. Ovaj akt koji su oni tretirali nije ni zakon niti je bilo koji zakonski akt, to je samo jedna deklaracija kojom se mi opredjeljujemo šta treba činiti. Po ustavnoj definiciji, Narodna Skupština Srpske je najviši zakonodavni i politički organ u Srpskoj i on ima pravo da donosi svoje političke stavove. Nema nijedne zemlje na svijetu gdje se Ustavni sud referira na političke stavove - izjavio je Dodik.

Odluke Ustavnog suda su konačne, međutim, postavlja se pitanje – šta sa odlukama koje nisu u skladu sa Ustavom, pita savjetnik za pravna pitanja predsjednika parlamenta, Matej Savić. Treba prvo sačekati da se vidi na koje se zaključke odnosi odluka Suda, da bi se moglo odlučiti kako dalje djelovati, kaže Savić.

- Јoš je važno da naglasimo ovdje da je ovo svakako presedan, jer mi dosad u praksi Ustavnog suda Bih nismo imali ovakvu situaciju, čak imamo odluku iz 2008. ili 2009, gdje se Sud proglasio nenadležnim za razmatranje opet, nezakonskih, odnosno akata koji nemaju pravni karakter - dodao je Savić.

Institucije Republike Srpske moraju da brane ustavni poredak BiH, a time i poziciju Republike Srpske, kaže profesor Fakulteta političkih nauka, Željko Budimir.

- Ustavni sud BiH radi suprotno Ustavu, on napada ustavni poredak BiH, urušava ga svakim svojim djelovanjem, tako da ovo nije ništa neočekivano i to samo pokazuje da Srpska mora da ostane na putu borbe za svoju poziciju i da je brani u skladu sa zakonom i Ustavom, kako je to propisano - saopštio je Savić.