latinica  ћирилица
27/05/2022 |  20:04 ⇒ 22:17 | Autor: SRNA

Patrijarh Kiril: Konačno zacijeljena podjela između SPC i MPC

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril rekao je danas da je važan istorijski događaj obnavljanje opštenja Makedonske pravoslavne crkve Ohridske arhiepiskopije sa Srpskom pravoslavnom crkvom, istakavši da je njihova duga podjela "konačno zacijeljena".
Patrijarh Kiril (Foto: kremlin.ru) -
Patrijarh Kiril (Foto: kremlin.ru)

Patrijarh Kiril govorio je o tome na sastanku Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve, objavljeno je na sajtu ove crkve.

- Obavijestiću vas o jednom ovako dobrom i važnom istorijskom događaju – obnavljanju opštenja između Srpske patrijaršije i Ohridske arhiepiskopije - rekao je ruski patrijarh, podsjetivši da je postojao dugogodišnji raskol.

Zamjenik predsjednika Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, protojerej Nikolaj Balašov prethodno je rekao da je otcjepljenje bilo izazvano "nekanonskom autokefalnošću Makedonske pravoslavne crkve koja je bila sprovedena jednostrano bez saglasnosti Srpske pravoslavne crkve još 1967. godine".

On je naveo da je obnavljanje opštenja veliki događaj u pravoslavnom svijetu.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije objavio je u utorak, 24. aprila, na zajedničkoj liturgiji u Sabornom hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju, na praznik Svetih Ćirila i Metodija, da je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve Ohridske arhiepiskopije.

Prethodno su 19. maja Srpska pravoslavna crkva i Makedonska pravoslavna crkva Ohridske arhiepiskopije održale prvu zajedničku službu poslije više od pola vijeka u Hramu Svetog Save u Beogradu.