latinica  ћирилица
27/05/2022 |  20:39 ⇒ 20:39 | Autor: SRNA

Brod: Usvojene odluke o podršci mladim bračnim parovima

Skupština opštine Brod danas je usvojila godišnji izvještaj o izvršenju budžeta opštine za proteklu godinu, kao i dvije odluke o načinu i uslovima dodjele sredstava mladim bračnim parovima.
Opština Brod - Foto: RTRS
Opština BrodFoto: RTRS

Ukupna budžetska sredstva ostvarena su u iznosu 10.663.284 KM ili 93,78 odsto od ukupno planiranih, što je za 17,08 odsto manje u odnosu na godinu ranije.

Budžetski izdaci iznosili su 10.572.277 KM, dok je budžetski suficit ostvaren u visini od 91.006 KM, dok su sredstva budžetske rezerve utrošena u iznosu od 26.033 KM.

Načelnik opštine Zoran Vidić rekao je da sadržaj odluke o budžetu govori o turbulentnoj godini obilježenoj mnogim poskupljenjima koja se manifestuju i kroz povećanje prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost.

- S druge strane, to je smanjilo privrednu aktivnost u jednom dijelu, te su smanjeni direktni prihodi opštine. I pored toga, vodili smo računa, te je ostvaren suficit od nešto više od 90.000 KM. Pokazali smo odgovornu politiku redovnog izvršavanja obaveza, bez zaduženja u prošloj godini. Ukoliko i dođe do zaduženja, trudićemo se da to bude za kapitalne projekte poput izgradnje novih vodovodnih linija, fabrike vode i sličnih pitanja za koja postoji opšti konsenzus - naveo je Vidić.

Odbornici su prihvatili i odluku o načinu i uslovima dodjele nepovratnih sredstava mladim bračnim parovima za kupovinu neizgrađenog građevinskog zemljišta u svojini opštine Brod, radi individualne stambene izgradnje, za šta će sredstva obezbijediti opština, a iznos nepovratnih sredstava zavisiće od cijene građevinske parcele koju mladi bračni par kupuje.

Skupština je usvojila i odluku o dodjeli sredstava mladim bračnim parovima sa sela radi pomoći u stambenom zbrinjavanju, a za ove namjene iz opštinskog budžeta biće izdvojeno 48.000 KM. Sredstva će se dodijeliti za ukupno 16 mladih bračnih parova kao pomoć za izgradnju, sanaciju ili adaptaciju stambenih jedinica.

Podršku odbornika dobila je i informacija o stanju u privredi i zaposlenosti na području Broda u minuloj godini, u kojoj je, između ostalog, navedeno da je na kraju 2021. ukupan broj privrednih subjekata iznosio 342, da je dominirala preduzetnička djelatnost, te da je ukupno bilo 2.609 zaposlenih. Najviše, 652 zaposlenih, registrovano je u prerađivačkoj industriji.

Skupštinska većina prihvatila je rješenje o razrješenju vršioca dužnosti direktora Јavne ustanove predškolstva "Beli anđeo" Dragane Crljić, koja je 13. maja 2022. godine, iz ličnih razloga, podnijela ostavku Skupštini opštine i na njeno mjesto imenovala diplomiranog ekonomistu Boru Banovića.

Na redovnom zasjedanju Skupštine opštine Brod usvojene su i informacije o stanju potraživanja budžeta opštine sa 31. decembrom prošle godine, o poljoprivrednom zemljištu u svojini Republike Srpske koje je dato u koncesiju na području opštine Brod, o organizaciji i načinu obavljanja javnog prevoza i taksi prevoza putnika na području opštine, kao i izvještaji načelnika opštine Brod o radu Skupštine jednočlanog akcionarskog društva Јavno komunalno preduzeće "Komvod".

Usvojen je i izvještaj o radu Pravobranilaštva Republike Srpske, odnosno Sjedišta zamjenika pravobranioca Doboj za prošlu godinu, te izvještaj o upravljanju, korištenju i održavanju imovine opštine Brod koja je data na korištenje preduzećima i ustanovama u 2021.