latinica  ћирилица
27/05/2022 |  21:58 ⇒ 21:58 | Autor: SRNA

RPC: Nismo zvanično obaviješteni o odluci Ukrajinske crkve

Ruska pravoslavna crkva nije dobila nikakvo obavještenje od Ukrajinske pravoslavne crkve o tome da proglašava nezavisnost, samim tim ne može da prokomentariše takvu informaciju, istakao je portparol Moskovske patrijaršije Vladimir Lejgoda.
Pravoslavlje - Foto: RTRS
PravoslavljeFoto: RTRS

Lejgoda je rekao da će Ruska pravoslavna crkva nastaviti da se moli za očuvanje jedinstva sa kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom.

- Budući da nismo dobili nikakvo obavještenje od Ukrajinske pravoslavne crkve, ne možemo da reagujemo na informaciju koju dobijamo iz medija i interneta. Molimo se o očuvanju jedinstva i na prekidu krvoprolića - istakao je Lejgoda.

On je naveo da se Ukrajinska pravoslavna crkva nalazi u teškoj situaciji i trpi pritisak od vlasti, raskolnika i nacionalističkih predstavnika javnosti, prenio je "Sputnjik".

- U situaciji kada spoljne sile pokušavaju da razruše jedinstvo Ruske pravoslavne crkve, bilo bi neodgovorno sa naše strane da komentarišemo odluke koje jednostrano donosi Ukrajinska pravoslavna crkva - zaključio je Lejgoda.

Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve objavio je da je proglasio potpunu nezavisnost i samostalnost.