latinica  ћирилица
28/05/2022 |  10:08 ⇒ 10:23 | Autor: RTRS

Gutić Bjelica: Mađarska štiti svoje interese (VIDEO)

Mađarska paketom niza mjera štiti svoje interese, istakla je Biljana Gutić Bjelice, ambasadorka BiH u Mađarskoj, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Biljana Gutić Bjelica - Foto: RTRS
Biljana Gutić BjelicaFoto: RTRS

- Mađarska je odlučuila da unaprijedi svoje odbrambene snage. Oni jesu članica NATO, ali žele da budu sposobni da se i sami brane. Povećan je vojni budžet na tri milijarde evra, što je nekoliko puta više nego 2010. godine - istakla je Gutić Bjelica. 

Јedna od odluka jeste da od juče vlasnici vozila sa mađarskim tablicama jedini mogu sipati u rezervoare subvencionisano gorivo. Ona naglašava da Po Orbanovim riječima sankcije ne daju nikakve rezultate.

- Cijena goriva je oko 2,5 marke. Ali po novoj odluci moći će sipati samo sa mađarskim tablicama, dok će svi ostali plaćati nešto veću cijenu goriva - naglašava Gutić Bjelica.

Mađarska je najglasniji protivnik šestom paketu sankcija EU Rusiji, koji bi se odnosio na energente, plaća gas i naftu u rubljama.

-Mađarska 85 odsto gasa i 65 odsto nafte uvozi iz Rusije i otuda prootivljenje novom paketu sankcija - dodala je je Gutić Bjelica.