latinica  ћирилица
28/05/2022 |  12:10 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Održan svesrpski sabor "Krušedolska zvona" (FOTO/VIDEO)

Srpski narod će uvijek stati pred onoga ko ugrozi njegovu slobodu i zato će biti na strani pravde, poručio je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na 16. Krajiškom crkveno-narodnom svesrpskom saboru "Krušedolska zvona".
Svesrpski sabor "Krušedolska zvona" - Foto: SRNA
Svesrpski sabor "Krušedolska zvona"Foto: SRNA

Dodik je poručio da podržava podizanje optužnice za zločine nad civilima na Petrovačkoj cesti, koje je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, u akciji "Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. godine.

Za sve Srbe stradale u ratovima od 1991. do 1995. godine, u manastiru Krušedol služena je arhijerejska liturgija i parastos.

 - U tom pogledu, zaista boli činjenica da to do sada nije procesuirano i da naši pokušaji ranije koji su išli za tim da preko pravosuđa BiH, nešto pokrenemo, završili fijaskom, jer je samo iz Sarajeva upućen zahtjev da se ti ljudi identifikuju, mada se dobro znalo ko su, a onda se tu stalo. To je to pravosuđe u BiH na koga se mi ne možemo osloniti. To pravosuđe nikada na ozbiljan način nije procesuirlao zločine nad Srbima, pa zato je prijetila opasnost i da ono što se desilo na Petrovačkoj cesti ode u zaborav - istakao je Dodik

Radi bolje i mirnije budućnosti zemalja regiona, svi treba da odgovaraju za ono što su radili tokom proteklog rata, kao što treba i da njegujemo kulturu sjećanja, poručio je Dodik.

Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za razumijevanje, podršku i pomoć Republici Srpskoj i istakao da Srbija izgleda danas razvijenija i bolja, a da na međunarodnom planu ima sasvim drugu poziciju i nije podanička.

- Srbija ima danas snagu da ima svoj stav. Srbijom danas ne upravljaju strani ambasadori, nego ovaj narod - rekao je Dodik i istakao da Srbi žele da Srbija bude jaka, dok ima i onih kojim je ona trn u oku.

Ovaj veliki sabor izbjeglih Krajišnika, od osnivanja prije 16 godina, imao je podršku i rukovodstva i naroda iz Srpske i Srbije.

Milorad Dodik u manastiru Krušedol

Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije zahvalio je Dodiku za podršku koju svih ovih godina nesebično pruža ovom saboru, te uveliča svojim prisustvom.

Krušedolska zvona su i ove godine, sa blagoslovom episkopa sremskog Vasilija, okupila brojne Srbe izbjegle sa svojih ognjišta, kojima je Srbija pružila utočište.

Predsjednik Organizacionog odbora 6. Krajiškog crkveno-narodnog Svesrpskog sabora "Krušedolska zvona 2022" Veljko Vukelić istakao je danas da su milenijumske vrijednosti čovječanstva dovedene u pitanje, dok najstrašnije ideologije postaju prihvatljive u pojedinim dijelovima svijeta.

- Živimo u vremenu i svetu koji se kao na ubrzanoj filmskoj traci pred našim očima menja. Milenijumske vrednosti čovečanstva su dovedene u pitanje. Od roditeljstva, majke, oca, muško, žensko, porodice. Gotovo sve je pod znakom pitanja - rekao je Vukelić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da Srbe neki najviše vole da slušaju kad pjevaju tužne pjesme ili prebrojavaju mrtve, ali ne vole da čuju da su Srbi tu i da su jaki, kao nikad prije.

Krušedolski zbor

Manifestacija Svesrpski sabor "Krušedolska zvona 2022" posvećena je svim Srbima koji su poginuli ili nestali tokom 20. vijeka.

Ova manifestacija je 16. po redu, a uvjek se održava u, i ispred drevnog manastira Krušedol u istoimenom naselju.

Organizatori manifestacije su Udruženje Srba iz Hrvatske zajedno sa Asocijacijom izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, Zavičajnim klubom "Slavonija" iz Inđije i Eparhijom sremskom.

Živopisni manastir Krušedol vjekovima je bio i ostao mjesto duhovne sabornosti srpskog naroda.

Manastir Krušedol izgrađen je u 16. vijeku i posvećen Blagovijestima Presvete Bogorodice. Predstavlja i mauzolej u kom počivaju mošti mnogih srpskih velikana.