latinica  ћирилица
28/05/2022 |  13:36 ⇒ 16:22 | Autor: RTRS

Košarac: Evropski tim okončao kontrolu objekata za izvoz crvenog mesa

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac saopštio je da su veterinarski inspektori Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane Evropske komisije prošle sedmice sproveli višednevni monitoring sa ciljem utvrđivanja ispunjavanja uslova za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je naglasio da su inspektori obavili neophodne kontrole kod izvozno orijentisanih privrednih subjekata iz Republike Srpske i Federacije BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

- Riječ je o nadzoru u drugom stepenu u okviru procedure odobravanja izvoza crvenog mesa na evropsko tržište, nakon što smo uspješno okončali prvu fazu i od Evropske komisije dobili procjenu upitnika sa dodatnim preporukama - rekao je Košarac.

Dodao je i da je na sastanku u Kancelariji za veterinarstvo BiH evropski audit tim predstavio preliminarne nalaze i uočene nedostatke, nakon čega će BiH biti dostavljen pisani izvještaj, na osnovu kojeg će u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH i nadležnim tijelima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta biti izrađen akcioni plan.

- Cilj nam je da na osnovu preporuka u što skorijem vremenskom roku ispunimo postavljene zahtjeve i omogućimo domaćim privrednicima plasman crvenog mesa na veliko evropsko tržište - rekao je Košarac.

Košarac je, dodaje se u saopštenju, ukazao da je EU i dalje najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH, koja u ukupnoj razmjeni učestvuje sa više od 72 odsto izvoza, te da je potrebno uložiti dodatne napore na otvaranju evropskog tržišta sa 500 miliona potencijalnih potrošača za domaće poljoprivredne proizvođače.