latinica  ћирилица
28/05/2022 |  17:02 ⇒ 17:41 | Autor: SRNA

Obilježeno 30 godina od formiranja podrinjskog odreda "Vukovi sa Drine"

Parastosom i polaganjem vijenaca na spomenik za 1.080 poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu danas je u Zvorniku obilježeno 30 godina od formiranja Podrinjskog odreda specijalnih snaga "Vukovi sa Drine" koji je bio u sastavu Zvorničke brigade i Vojske Republike Srpske.
Zvornik: 30 godina od osnivanja  "Vukova sa Drine" - Foto: RTRS
Zvornik: 30 godina od osnivanja "Vukova sa Drine"Foto: RTRS

U okviru obilježavanja ovog jubileja, otvorena je osvještana Spomen-soba poginulim saborcima ove elitne jedinice, te održana svečana akademija na kojoj je o njenom ratnom putu govorio komandant Milan Јolović Legenda.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence na spomenik su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin, komandanti Podrinjskog odreda specijalnih snaga "Vukovi sa Drine" Duško Vukotić i Milan Јolović Legenda, predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Stjepan Macanović, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, te predstvanici mnogobrojnih boračkih oranizacija i udruženja iz Republike Srpske.

Foto: RTRS

Župljanin je rekao novinarima da je Podrinjski odred specijalnih snaga "Vukovi sa Drine" ostavio neizbrisiv trag u borbi za slobodu srpskog naroda na ovim prostorima i borbi za odbranu Republike Srpske.

On je naglasio da se upravo zbog toga treba uvijek sjećati svih boraca, a posebno onih koji su dali svoje živote i dijelove tijela za slobodu i Republiku Srpsku.

Župljanin je rekao da će program obilježavanja ovog jubileja biti prilika za sjećanje na najvažnije događaje i bitke koje je vodila ova jedinica i, sasvim sigurno, njenih heroja koji su utkali svoje živote u temelje Republike Srpske.

Prvi komandant Podrinjskog odreda specijalnih snaga "Vukovi sa Drine" Duško Vukotić naglasio je da je ovaj susret izazvao posebne emocije kod svakog pripadnika "Vukova sa Drine", s obzirom na to da se neki od njih nisu vidjeli više od 20, pa i 30 godina.

On je dodao da će biti nastavljena tradicija sabornosti i proslavljanja obilježavanja Dana formiranja elitne jedinice "Vukovi sa Drine".

Foto: RTRS

- `Vukovi sa Drine` je jednica koja je prešla put od diverzantskog voda kojom je komandovao kapetan prve klase Milojko Stanošević, pa do mene kada sam preuzeo komandu i stvorio vojnu formaciju jačine 426 ljudi - rekao je Vukotić.

Vukotić je dodao da je poslije njegovog ranjavanja komandu jedinicom preuzeo kapetan Milan Јolović Legenda, nakon čega je ova jedinica dostigla nivo formacije manevarske brigade Drinskog korpusa.

On je naglasio da se o slavi jedinice ne treba mnogo pričati jer se na ratnom putu borila od Trnova do Drvara.

Foto: RTRS

Vukotić kaže da sa ponosom meže reći da je povodom jubileja 30 godina Republike Srpske i "Vukova sa Drine" završena Spomen-soba, što je bio dug prema 81 saborcu koji su poginuli za odbranu Republike Srpske.

On je istakao da je predsjednik Republike Srpske jedinicu odlikovao Ordenom Nemanjića, ali da se, prema protokolu Kabineta predsjednika Srpske, odlikovanje takvog nivoa uručuje samo za velike praznike, odnosno za Dan Republike Srpske ili krsnu slavu Vojske Republike Srpske - Vidovdan.

Foto: RTRS

Na svečanoj akademiji pročitana je čestitka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za jubilej "Vukova sa Drine", a nastupio je hor "Sveti kralj Vladislav" iz Dvorova kod Bijeljine, kao i učenici Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" iz Zvornika koji su recitovali stihove o "Vukovima sa Drine".

Nakon Akademije za sve učesnike obezbijeđen je zajednički ručak.