latinica  ћирилица
28/05/2022 |  19:18 | Autor: SRNA

Hrvatska: Povlače se suve smokve iz Turske

Sa tržišta u Hrvatskoj povlači se sušena smokva "Natura", pakovanje od 200 grama, porijeklom iz Turske zbog povećane količine aflatoksin mikotoksina, saopštio je državni inspektorat.
Smokva suva - Foto: ilustracija
Smokva suvaFoto: ilustracija

Proizvođač opozvanog proizvoda je turska firma "Kalkan organik", a uvozi i stavlja ga na hrvatsko tržište firma "Marjan voće" iz Dugog Sela.

Obavještenje se odnosi na proizvod pod oznakama: EAN KOD: 3859892798031, LOT broj proizvođača: 090021823-11-313, interni LOT broj "Marjan voća": 313/21, najbolje upotrijebiti do 30. decembra.

Proizvod nije u skladu sa evropskom uredbom o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani.

Mikotoksini su sekundarni produkti metabolizma koje buđi sintetizuju tokom rasta na supstratima biljnog i životinjskog porijekla. Mikotoksini, kao česti zagađivači hrane uzročnici su različitih bolesti, najčešće putem hra­ne, rjeđe respiratornim putem.

Akutne mikotoksikoze uzrokuju unutrašnja krvarenja, oštećenje bubrega i jetre, te se pojavljuju u zemljama lošeg socijalno-ekonomskog stanja zbog lošeg poljoprivredno-veterinarskoga standarda.

Prema procjeni Organizacije UN za hranu i poljoprivredu, 25 odsto hrane koja se proizvodi u svijetu zaraženo je mikotoksinima, objavila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.