latinica  ћирилица
28/05/2022 |  21:10 | Autor: SRNA

Derventa: Čuvati hrišćanske i porodične vrijednosti

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da pravoslavni vjernici treba da čuvaju porodične, tradicionalne i hrišćanske vrijednosti, jer je moderni način života to narušio i donio nezdrave odnose u porodici i braku.
Ispraćaj prote Јove Markovića u zasluženu penziju (Foto: eparhijazt.com) -
Ispraćaj prote Јove Markovića u zasluženu penziju (Foto: eparhijazt.com)

- Tako se danas pokušava srušiti brak, pokušava se srušiti sve ono što je vrijedno i tradicionalno, a sve to navodno da bi mi bili sa svijetom i da bi bili moderni, a moderan znači biti lud, drugačije rečeno - rekao je vladika Fotije.

Episkop Fotije je ukazao i na to da se danas ljudima nameću devijacije kao nešto normalno, a to je propaganda vezana za "eldžibiti" populaciju, objavljeno je na stranici Eparhije zvorničko-tuzlanske.

- Sve sile svjeta su se ujedinile da kroz zakone postave istopolone brakove kao validne, a striktno određivanje pola ljudi da ukinu, jer po njihovoj iskrivljenoj ideji o životu svako ima pravo da izabere kog pola će da bude, ne nužno opredjeljući se za ono kako je rođen - rekao je vladika Fotije.

Vladika je istakao da se kao velika modernizacija propagira čovjek koji nema nikakve kriterijume i nikakve moralne vrijednosti, koji ne zna ni da li je čovek ili žena, da li je muško ili žensko.

Episkop Fotije je pozvao vjernike da budu uz Crkvu, jer će se ona moliti za spas svih i da nas promaši ovo nametanje ludila.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije danas je bogoslužio u Pojezni kod Dervente, gdje je obavljen i ispraćaj prote Јove Markovića u zasluženu penziju, nakon punih 37 godina službovanja u ovom selu.

Po završetku svoje bogonadahnute besjede episkop Fotije je podjelio naforu vjernom narodu, a zatim je upriličena trpeza ljubavi i narodno veselje za sve prisutne.

Preosvećeni Vladika je u znak zahvalnosti na ovoj posjeti i za dugo molitveno sjećanje, na dar od prote Јove sa porodicom dobio vladičansku panagiju.