latinica  ћирилица
29/05/2022 |  11:44 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

"Zlatna palma" za "Trougao tuge"

Ostvarenje švedskog režisera Rubena Ostlunda "Trougao tuge" dobitnik je "Zlatne palme" za najbolji film na Kanskom filmskom festivalu.
Filmska traka - Foto: ilustracija
Filmska trakaFoto: ilustracija

Ostlund je izjavio da je na početku stvaranja ekipa imala samo jedan cilj, a to je da "pokušaju da naprave film koji će zabaviti publiku i sadržajem podstaći na razmišljanje".

- Željeli smo da ih zabavimo, da sebi postave pitanja, da imaju o čemu da pričaju kada se završi prikazivanje filma - rekao je Ostlund.

Istražujući pojmove ljepote i privilegija, film šalje dvoje modela na luksuzno krstarenje, da bi u jednom trenutku bili ostavljeni na pustom ostrvu sa šakom osoblja i gostiju milijardera. Ispostavlja se da čistač javnog toaleta ima najbolje vještine preživljavanja, pa se tako izokrenu društvene strukture.

- Sa Ostlundom je stvar u tome da vas nasmije, ali i natjera na razmišljanje. Nebitno koju sferu dotiče, sigurno ćemo vidjeti svijet drugačije - navodi se u recenziji magazina Varajeti.

Tokom 75. Međunarodnog festivala u Kanu, koji je završen sinoć, za "Zlatnu palmu" takmičio se 21 film, među kojima su i ostvarenja reditelja Dejvida Kronenberga i braće Žan-Pjera i Lika Dardena.