latinica  ћирилица
29/05/2022 |  13:43 | Autor: SRNA

Moskva neće koristiti nuklearno oružje u Ukrajini

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin izjavio je za Bi-Bi-Si da ne vjeruje da će Rusija upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine.
Nove ruske rakete (foto: Ministerstvo oboronы RF) -
Nove ruske rakete (foto: Ministerstvo oboronы RF)

On je rekao da se takvo oružje, prema ruskim vojnim pravilima, ne koristi u sukobima kakav je u Ukrajini, naglasivši da Rusija ima stroga pravila za to, i da se korištenje takvog naoružanja razmatra uglavnom kada postoji prijetnja za opstanak države.

- To nema nikakve veze sa trenutnom operacijom - naveo je Kelin.

Komentarišući britanskog ministra spoljnih poslova Liz Tras, Kelin je istakao da je ona "veoma ratoborna", ali neiskusna, budući da nije ni profesionalni vojnik, niti iskusan diplomata.

- Ukoliko želi da nastavi rat, ona će ga produžavati - rekao je Kelin.

Kelin je ocijenio da su izmišljotina optužbe za navodne ratne zločine u gradu Buča.

Bi-Bi-Si podsjeća da je Rusija ranije navodila da su snimci iz Buče lažirani, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio da su snimci leševa u Buči inscenirani nakon povlačenja ruske vojske.

Na pitanje o snimcima na kojima su, navodno, prikazani ruski vojnici koji ubijaju nenaoružane civile u Buči, Kelin je odgovorio da se vjerovatno radi o filmu, igri ili čak šali, te da je to "postavka iz kompjuterskih igrica".