latinica  ћирилица
29/05/2022 |  13:57 ⇒ 13:57 | Autor: SRNA

Vučić: Beograd uspio da zadrži stav uprkos pritiscima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu politiku uprkos svakodnevnim pritiscima, te istakao da postoji nevjerovatna potreba svih da vode politiku Srbije.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

- Sa pritiscima živimo svaki dan. Nevjerovatna je potreba svih da vode politiku Srbije i svi sa strane bolje znaju kakvu politiku bi trebalo da vodimo - rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je istakao da nije lako reći dokle će Srbija moći da izdrži vodeći samostalnu i nezavisnu politiku, ali, kako je primjetio "nije bilo lako reći ni pre 90 dana", prije otpočinjanja sukoba u Ukrajini, ali je Beograd uspio da zadrži isti stav.

Vučić ističe da se na Srbiju vrše pritisci, prije svega po pitanju Kosova i Metohije, jer je Zapadu potrebno da se kosovsko pitanje što prije riješi, po mogućnosti priznanjem samoproglašenog Kosova, jer bi to osnažilo poziciju Zapada u odnosu prema Ruskoj Federaciji.

On je ukazao da su "ti pritisci zloupotreba svega", a prije svega će se ticati Kosova i Metohije.

- Upravo zbog toga da se ne ostavi kao presedan to kosovsko rešenje, o kojem su govorili, jer oni hoće da kažu da to ne može da važi za bilo koga drugog i da je to sui generis slučaj, i to je ono što suštinski nikada nije bilo u svijetu - rekao je Vučić.

Upitan za sutrašnju posjetu komesara za proširenje Olivera Varheljija i poslanika Evropskog parlamenta Viole fon Kramon, i očekuje li nove zahtjeve za uvođenje sankcija Rusiji, Vučić je rekao da Fon Kramonova može da govori u svoje i u ime evroparlamentaraca, a dobiće odgovor u skladu sa politikom koju vodi Srbija.