latinica  ћирилица
29/05/2022 |  14:16 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Blagojević: Vraćanje ustavnih nadležnosti Srpske - ima utemeljenje u Ustavu BiH

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević izjavio je da nastojanje Republike Srpske da vrati ustavne nadležnosti ima utemeljenje u Ustavu BiH, zbog čega postupanje Republike Srpske nije, niti može biti neustavno.
Milan Blagojević - Foto: RTRS
Milan BlagojevićFoto: RTRS

Blagojević je naglasio da je Ustavni sud BiH neosnovano ukinuo deklaraciju i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

- Republika Srpska deklaracijom i zaključcima o raskidu i povlačenju iz određenih sporazuma o prenošenju nadležnosti nije povrijedila nijednu odredbu Ustava BiH, jer to povlačenje taj ustav ne zabranjuje i time se ne dovodi u pitanje BiH njen suverenitet i teritorijalni integritet - rekao je Blagojević Srni.

Prema njegovim riječima, Ustav BiH, kao jedini takav akt u svijetu ustavnosti, propisujući pravo entiteta da međusobnim ugovorom prenese neku svoju nadležnost na nivo BiH, ne zabranjuje nijednom odredbom entitetu da taj sporazum raskine i vrati tu svoju nadležnost, te da nastavi dalje da je vrši na svojoj teritoriji, i to kao entitet u BiH.

Blagojević je naveo i da Ustavni sud BiH u svojoj odluci ocijenio da je osporenim aktima Narodne skupštine Republike Srpske došlo do povrede Ustava BiH /član tri, stav pet, tačka a/, odredbe o međuentitetskom sporazumu o prenošenju nadležnosti.

On je istakao da to Ustavni sud nije mogao reći kada ta odredba, poput svih ostalih u Ustavu BiH, ni na koji način ne zabranjuje entitetima da zajedno ili jednostrano raskinu bilo koji od tih svojih sporazuma i da vrate svoju ustavnu nadležnost.

Prema njegovim riječima, ne imavši ustavnog uporišta da kaže da je došlo do povrede Ustava BiH /član tri, stav pet, tačka a/, Ustavni sud kaže da deklaracija i zaključci Narodne skupštine nisu u skladu sa Ustavom BiH /član jedan, stav dva i član tri, stav tri, tačka b/, što je pravno neosnovano.

- Ni u tom pogledu odluka Ustavnog suda nije utemeljena na saveznom ustavu. Јer, članom jedan, stav dva Ustava BiH propisano je da je BiH demokratska država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora - rekao je Blagojević.

On je naveo da Ustav BiH ne zabranjuje entitetima da raskinu sporazum o prenošenju nadležnosti i da te nadležnosti oni poslije toga nastave ponovo vršiti, ističući da se takvom odlukom i radnjama entiteta ne povrjeđuju ni Ustav BiH kao vrhovni zakon, a ni ovdašnja demokratska državnost i demokratski izbori kao ustavni ideal.

Blagojević je ukazao da je tom ustavnom odredbom propisano da će se entiteti u potpunosti pridržavati Ustava BiH, kojim se stavljaju van snage sve zakonske odredbe BiH i ustavne i zakonske odredbe entiteta koje mu nisu saglasne.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. maja, da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske, Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredaba deklaracije i zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, odbrane i bezbjednosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja.