latinica  ћирилица
29/05/2022 |  15:52 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Bebe zaražene bakterijom klebsiela stabilno (VIDEO)

Bebe iz Gradiške, zaražene virusom klebsiela, stabilnog su zdravstvenog stanja, potvrdio je direktor tamošnje bolnice. Nakon ovog, nije bilo novih prijavljenih slučajeva infekcije, a odjel na kojem se bakterija pojavila je dodatno dezinfikovan.
Bolnica Gradiška - Foto: RTRS
Bolnica GradiškaFoto: RTRS

Infekcija bakterijom klebsielom utvrđena je kod novorođenčeta koje je u UKC prebačeno sa akušerskog odjela, te kod bebe stare 15-ak dana, koja je ranije primljena na pedijatrijski odjel gradiške bolnice.

- Imamo informaciju od našeg neonatologa, da su bebice u stabilnom stanju - rekao je Dejan Gvozden, načelnik Odjeljenja ginekologije, Bolnica Gradiška.

Bakterija je, prema svemu sudeći, izolovana upravo u prostoru rađaone. Kako je tu dospjela, u bolnici kažu, ne mogu sa sigurnošću da tvrde.

- Kada su stigli laboratorijski nalazi, utvrdilo se da se radi o pojavi bakterije klebsiele u vazduhu. Mi smo taj odjel, odnosno tu prostoriju gdje se vršio porod prirodnim putem, izmjestili u drugu prostoriju, uradili dezinfekciju i sterilizaciju tog prostora - kaže Rajko Dodik direktor Bolnice Gradiška.

Česte dezinfekcije prostora zdravstvenih ustanova redovan su posao, kažu u Bolnici Gradiška. Međutim, i pored toga, može se očekivati da se povremeno dese slučajevi poput ovoga.

- Prevencija interhospitalnih infekcija je uobičajena aktivnost u svakoj zdravstvenoj ustanovi, gdje se kontrolom briseva radnika, radnih površina, sanitetskog materijala, pokušava na sve načine spriječiti interhospitalna infekcija. Isto tako, kada imamo nešto veću incidencu određenih infekcija, rade se periodično vanredne provjere - dodao je Gvozden.

Nakon što je prostor u kojem je bakterija izolovana dezinfikovan i sterilizovan, novih slučajeva nije bilo. Trenutno je na Odjeljenju ginekologije smješteno deset porodilja i novorođenčadi.