latinica  ћирилица
29/05/2022 |  15:59 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Tri decenije od zločina nad 56 mještana srpske nacionalnosti u G. Јošanici (VIDEO)

U Gornjoj Јošanici kod Foče obilježena je trideseta godišnjica od zločina nad 56 mještana srpske nacionalnosti, koje su na Nikoljdan 1992. godine zvjerski ubili pripadnici takozvane Armije BiH iz Goražda. Tim povodom, na spomenik ubijenima, položeno je cvijeće i prislužene svijeće.
Pomen u Јošnici - Foto: RTRS
Pomen u ЈošniciFoto: RTRS

Preživjeli mještani Јošanice prisjetili su se velikog stradanja Srba na Nikoljdan 1992. godine. Neprijatelj je napao iznenada. Ubijeno je 56 Srba, a najmlađa žrtva imala je samo dvije i po godine, a najstarija 87.

Mještanin Dejan Blagojević, koji je tog dana izgubio brojne rođake, komšije, kumove i prijatelje, ogorčen je što niko od zločinaca nije odgovarao.

- U tom strašnom i velikom zločinu masakriranja djece i starih, desio se jedan slučaj koji, takođe, treba pomenuti - jedan njihov vojnik pomogao je jednoj ženi da se spasi sa djecom. Nisu svi ljudi isti, ali je puno zločinaca bilo i puno je zločina počinjeno - rekao je Blagojević.

Selo je spaljeno do temelja. Djeca, žene i starci mučeni su i zvjerski ubijeni.

Јošaničanin Marijan Kulić, kome je poginula brojna rodbina, pita se zbog čega bi djeca, žene i starci mogli biti krivi.

Aleksandar i Pavle na pomen su došli s djedom, prislužili svijeću i pomolili se za pokoj duša nevino stradalih. Oni su dokaz da moramo njegovati kulturu sjećanja na sve srpske žrtve i buduće generacije učiti da pamte i nikad ne zaborave sve žrtve svoga naroda.

Јošaničkim mučenicima poklonio se i general Milan Torbica, predstavnik Minstarstva rada i socijalno-invalidske zaštite Republike Srpske.

On je istakao da je sloboda svetinja za srpski narod i da je kroz istoriju uvijek stradavao u borbi za slobodu.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović istakao je da je poražavajuće da ni nakon 30 godina od strašnog zločina niko nije odgovarao.

- Koristim svaku priliku da govorim da probamo da utičemo na Tužilaštvo i Sud BiH da i srpske žrtve moraju imati pravdu, da se, prema srpskim žrtvama, mora donositi kao i prema ostalim žrtvama u BiH, jer je to jedini put ako želimo istinsko pomirenje, a sve ostalo ne vodi ničemu - rekao je Vukadinović.

Opštinske vlasti su asfaltirale put do Јošanice kako bi porodice mogle lakše da dolaze na mjesto stradanja najmilijih.

Završena je i Spomen crkva u kojoj će se molitvama i parastosom čuvati uspomena na nevino stradale žrtve, ali kako se vjernici nadaju i novim krštenjima i vjenčanjima što će biti veliki korak za opstanak Srba na ovim prostorima.