latinica  ћирилица
29/05/2022 |  21:57 ⇒ 22:01 | Autor: SRNA

Prikazan dokumentarni film "Odbranili smo Prijedor"

U Prijedoru je večeras premijerno prikazan dokumentarni film "Odbranili smo Prijedor", autora Borisa Radakovića u produkciji neformalne grupe "Samopoštovanje".
Prijedor - Foto: RTRS
PrijedorFoto: RTRS

Tema filma su dešavanja u Prijedoru 30. maja 1992. godine kada je u napadu muslimanskih paravojnih formacija na grad poginulo 15 boraca iz redova vojske i policije, a 26 ranjeno.

Autor filma Boris Radaković je izjavio da su u filmu korištene izjave 13 svjedoka, ljudi koji su učestvovali u odbrani grada, tog 30. maja prije 30 godina.

On je naveo da su koristili arhivsku građu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica iz Banjaluke i dokumente nekih drugih arhiva.

- Film krećemo sa dijelovima iz Drugog svjetskog rata i o stradanju koje je zadesilo srpsko stanovništvo Prijedora i Kozare u tom periodu, a koje u bivšoj Јugoslaviji nije mnogo spominjano i to je bio jedan od razloga, nažalost, krvavih događaja na području Prijedora i čitave bivše BiH - rekao je novinarima Radaković.

On je dodao da je u pitanju jedna skromna produkcija, da je film rađen tri mjeseca i da je na publici da prosudi koliko je on kvalitetan.

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar izjavio je da je prošlo 30 godina od dana odbrane grada Prijedora i da je 30. maj jako značajan u istoriji grada.

- Postavlja se pitanje zašto film nakon 30 godina. Uglavnom su to istorijski procesi, a i trebalo je mnogo vremena da se prikupe svi relevantni podaci i da se snimi ovakav film zasnovan na argumentima, činjenicama i dokazima o tome šta se dešavalo tog 30. maja - rekao je Kolar.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica je izjavila da je film trebalo i ranije snimiti.

- Tu su neki događaji koji su prethodili ovom napadu na Prijedor, ubistvo policajca Radenka Đape i ubistvo vojnika ЈNA u automobilu pod Hambarinama, sve je to dovelo i do 30. maja, napada na grad i odatle su krenuli svi događaji poslije u Prijedoru- istakla je Karlica.

Јedan od svjedoka i aktera u filmu je Draško Vujić, tadašnji komandant sedmog bataljona, koji kaže da mu je žao što je izgubljeno ovoliko vremena a da ništa nije rečeno "u smislu istine da se zna tačno šta se dešavalo, jer to su momenti koji su na neki način kanalisali tok rata u budućnosti".

- Mi smo imali sasvim druge namjere sa našim komšijama, ali kad smo doživjeli to što smo doživjeli, onda se tok rata potpuno promijenio - istakao je Vujić.

Iz "Samopoštovanja" su izrazili zahvalnost Gradskoj upravi koja im je, kako je rečeno, ukazala povjerenje da večerašnjom projekcijom zvanično počne obilježavanje odbrane grada, koje će biti nastavljeno sutra.

U Prijedoru će sutra biti obilježeno tri decenije od odbrane i 80 godina od prvog oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu.

U 9.00 časova biće položeni vijenci ispred spomen-ploče u zgradi Policijske uprave Prijedor.

Od 9.30 do 10.00 časova predviđeno je okupljanje učesnika svečanog defilea ispred zgrade Policijske uprave Prijedor.

U 10.00 časova predviđen je polazak ka spomeniku borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, gdje će biti služen parastos, položeni vijenci, upriličeno obraćanje zvaničnika i priređen prigodan program.