latinica  ћирилица
30/05/2022 |  19:16 ⇒ 31/05/2022 | 07:42 | Autor: SRNA

Zaharova: Uticaj Londona na Balkanu smrtonosniji od kuge

Postupci Velike Britanije na zapadnom Balkanu bili su destruktivniji od baruta i bombi i smrtonosniji od kuge, napisala je na Telegramu portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova (foto: @MID_RF) - Foto: Twitter
Marija Zaharova (foto: @MID_RF)Foto: Twitter

Ona je podsjetila da je Velika Britanija tokom devedesetih godina prošlog vijeka, kao dio zapadne koalicije, pokrivala trgovinu organima koju su vršili kosovski Albanci, kao i trgovinu svim vrstama zabranjene robe, uključujući oružje.

Kritikujući izjave ministra spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras u vezi sa "malignim uticajem" Rusije na zapadnom Balkanu, Zaharova je istakla da je uticaj Alijanse na region "beskrupulozno destruktivan", podsjetivši na NATO agresiju u bivšoj Јugoslaviji kada su tokom bombardovanja korišteni projektili sa osiromašenim uranijumom.

- Šef britanskog Forin ofisa Liz Tras, koja je poznati stručnjak za istoriju i geografiju, upozorila je narode u BiH da ne treba da vjeruju Rusiji zbog njenog `malignog uticaja` na region - podsjetila je Zaharova na komentare koje je Trasova iznijela tokom nedavnog boravka u BiH u okviru posjete regionu čiji je cilj, navodno bio "da se potvrdi privrženost Velike Britanije miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu".

Zaharova je istakala da je zanimljivo da Trasova zna "za tatarsko-mongolsku invaziju Ukrajine", ali ne i za NATO agresiju u bivšoj Јugoslaviji.

- Liz Tras zna o tatarsko-mongolskoj invaziji na Ukrajinu - dobra djevojka - ali ne zna za Alijansino bombardovanje Beograda? Onda bi ona mogla biti zainteresovana za primjere uticaja Zapada na Balkanu - naglasila je Zaharova.

Zaharova je napomenula da su vlasti Јugoslavije na početku Drugog svjetskog rata "preklinjale Britance" za pomoć zbog Trećeg rajha, ali da je London ignorisao to i da je Velika Britanija čak iskoristila rat radi ostvarivanja svojih interesa u Evropi.