latinica  ћирилица
31/05/2022 |  17:22 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Usvojen rebalans budžeta Republike Srpske (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas, po hitnom postupku, rebalans ovogodišnjeg budžeta Srpske od 4,3 milijarde KM.
NSRS - Foto: SRNA
NSRSFoto: SRNA

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u završnoj riječi da će značajan dio viška prihoda koji su ostvareni u budžetu biti usmjeren građanima, odnosno 218 miliona KM, dok će 40 miliona KM biti doznačeno privredi i 90 miliona KM za investicije.

Poslanici su usvojili po hitnom postupku i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu.

Nakon toga, poslanici su razmotrili Prijedlog zakona o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj po hitnom postupku, te Prijedlog zakona o dopuni Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, takođe po hitnom postupku.

Poslanici su razmatrali i Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Prijedlogom zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma uređuje se sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj, kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, istakla je danas u Banjaluci ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

- Јedinstven pristup očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, podrazumijeva obavezu svih organa, organizacija i drugih pravnih lica da, prilikom korišćenja ćiriličkog pisma u pravnom prometu, koriste standardizovani oblik ćiriličkog pisma, poštujući njegov integritet i štiteći njegovu kulturnu vrijednost - rekla je Trivićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske obrazlažući zakonsko rješenje.

Ona je navela da će novčanom kaznom od 1.000 KM do 5.000 KM biti kažnjen organ, organizacija i drugo pravno lice ukoliko prilikom korišćenja ćiriličkog pisma u pravnom prometu postupa suprotno ovom zakonu.

Trivićeva je naglasila da će donošenje ovog zakona imati pozitivan uticaj, jer se osigurava zaštita i očuvanje jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopunama Zakona o zapošljavanju stranih državljana i lica bez državljanstva.

Predviđeno je da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dohodak.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o doprinosima.

Nastavak sjednice zakazan je u 10.00 časova