latinica  ћирилица
01/06/2022 |  14:43 ⇒ 17:10 | Autor: RTRS

"Ustavni sud BiH ponovo pokazao svoju nedosljednost" (VIDEO)

Ustavni sud BiH odlukom da ukine dio odluka Narodne skupštine Srpske ponovo je pokazao svoju nedosljednost, poručila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović i dodala da ovo nije prvi put da oni ocjenjuju akte koje uopšte ne bi trebalo da ocjenjuju.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Kada je bilo u pitanju bilo podnošenje apelacija, ili traženja da se očituje Ustavni sud o vrlo sličnim stvarima koje takođe ,nisu bili zakoni ili nisu bili Ustavi entiteta, oni su se tada proglasili nenadležnim. To sve urušava i pokušaj da imate povjerenje u ono što radi Ustavni sud - poručila je Cvijanović.

Navela je je što se tiče Republike Srpske mnogo puta izraženo nezadovoljstvo Ustavnim sudom BiH.

- Prvo činjenicom da tamo sjede strane sudije,  kojima nema mjesta u 2022. godini, u nekoj zemlji koja se smatra demokratskom da imate strance koji odlučuju, a pogotovo da oni budu dio nekog većinskog bloka u kojem donese određene odluke - istakla je ona.

Ono što takođe frustrira, kaže Cvijanović, je i činjenica da smo imali i određene odluke koje su donesene, i preko njih su kreirana pravila i nova rješenja u Ustavu, umjesto da su ocjenjivali i bavili se onim što je njihov posao - usklađenost donesenih opštih akata sa onim što jeste Ustav BiH.

- To je još jedno iskakanje iz onog što bi trebalo da radi Ustavni sud. Oni nemaju nikakav problem da to pokažu i na taj način se i ponašaju - smatra Cvijanović.

Ističe da nijedan sud ne možeocjenjivati nešto su politički stavovi nekog.

- Politika je politika, a političke ocjene, deklaracije rezolucije ili zaključci s nešto što pripada politici a ne sudovima - poručila je ona.

Ustavni sud BiH je u Sarajevu utvrdio da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.