latinica  ћирилица
01/06/2022 |  16:49 ⇒ 16:54 | Autor: SRNA

Cvijanović: Zadruga Klekovača znatno doprinosi razvoju opštine i Republike

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Driniću da je Poljoprivredna zadruga "Klekovača", koja okuplja male poljoprivredne proizvođače iz šire okoline ove opštine, svojim radom znatno doprinosi razvoju lokalne zajednice, ali i cijele Republike Srpske.
Željka Cvijanović, Klekovača - Foto: RTRS
Željka Cvijanović, KlekovačaFoto: RTRS

Cvijanović je nakon sastanka sa predstavnicima ove zadruge izrazila zadovoljstvo iskazanim znanjem, entuzijazmom i načinom realizacije određenih planova i ideja mladih ljudi.

- Mladi su ovladali poslom u poljoprivredi, ali i prepoznali interes lokalne zajednice i malih poljoprivrednih proizvođača koje su okupili u Zadruzi, kao i značaj saradnje sa institucijama na lokalnom, ali i republičkom nivou i da na taj način mogu da računaju na dodatnu podršku za realizaciju budućih planova - rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da podržava planove Zadruge da proširi proizvodnju, obogati svoj asortiman i da osvaja što veća tržišta.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić istakao je značaj zadruga koje okupljaju male poljoprivredne proizvođače, koji ne mogu sami da uspiju da se plasiraju na tržištu.

- Cilj nam je da im pomognemo redovnim sredstvima iz agrarnog budžeta, ali i sredstvima iz određenih projekata. Zadovoljstvo je vidjeti da ta podsticajna sredstva rastu, što znači i da se razvijaju gazdinstva i povećava domaća proizvodnja - rekao je Pašalić.

On je najavio da će zadruga Klekovača i u budućnosti dobijati podršku Ministarstva, te istakao da je na sastanku bilo riječi o novim projektima i proširenju Zadruge, što će doprinijeti i razvoju opštine Drinić.

Direktor Poljoprivredne zadruga Klekovača Radomir Vukelić rekao je da ova zadruga ima više od 50 kooperanata, te izrazio zadovoljstvo što su se ove godine povećavale sjetvene površine.

- Povećali smo i start-ap pakete, uz podršku resornog ministarstva, ali i kroz direktnu pomoć od zadruge kako bi se kooperanti lakše odlučili na saradnju - rekao je Vukelić.

On je zahvalio Cvijanovićevoj i Pašaliću za posjetu i što su prepoznali kvalitetnu priču i ideje koje ima Zadruga, kao i za podršku koju daju za realizaciju projekata i dalji razvoj.

- Plan nam je da proširimo asortiman u ratarstvu na žitarice, kao što su proso, pa možda i durum pšenicu, a nadam se i da ćemo biti prvi koji ćemo postaviti mljekomat u Banjaluci, radi očuvanja krave buše – sorte koja je ugrožena - rekao je Vukelić.