latinica  ћирилица
02/06/2022 |  10:35 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Banjaluka proslavila krsnu slavu (FOTO/VIDEO)

Banjaluka je danas proslavila slavu grada - Spasovdan. Tradicionalno, obilježavanje je počelo Svetom liturgijom, osveštanjem slavskog žita, te Spasovdanskom litijom oko Sabornog hrama Hrista Spasitelja.
Obilježavanje Spasovdana u Banjaluci - Foto: RTRS
Obilježavanje Spasovdana u BanjaluciFoto: RTRS

Liturgiji je prisustvovala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Željka Cvijanović na obilježavanju Spasovdana u Banjaluci (Foto: RTRS)

Nakon liturgije uslijedilo je osveštanje slavskog žita i kolača.

Obilježavanje Spasovdana u Banjaluci (Foto: RTRS)

U Spasovdanskoj litiji oko Sabornog hrama učestvovali su predsjednica Republike Srpske, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predstavnici političkog i društvenog života Republike Srpske, kao i brojni vjernici.

Proslava Spasovdana u Banjaluci (Foto: RTRS)

Svetom arhijerjskom liturgijom i tradicionalnom spasovdanskom litijom Vanjaluka je obilježila krsnu slavu, Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan, napisala je predsjednica Srpske na svom Instagramu.

- Neka i ovaj praznik, uz poštovanje naše bogate tradicije i običaja, bude vodilja za stvaranje što boljeg i kvalitetnijeg života svih građana Republike Srpske! - poručila je Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Obilježavanje Spasovdana u Banjaluci (Foto: RTRS)

Obilježavanje Spasovdana u Banjaluci (Foto: RTRS)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je gradonačelniku Banjaluke i predsjedniku Skupštine grada, kao i svim Banjalučanima slavu grada - Spasovdan sa željom da najveći grad u Srpskoj nastavi da se razvija i opravdava epitet modernog administrativnog, kulturnog, turističkog, sportskog i urbanog centra.

Ponos i zadovoljstvo zbog prisustva građana i zvaničnika izrazio je i gradonačelnik najvećeg grada Srpske.

Obilježavanje Spasovdana u Banjaluci (Foto: RTRS)

Prvi put ove godine organizovan je i veliki slavski sto i prigodno posluženje za sugrađane.

Obilježavanje Spasovdana u Banjaluci (Foto: RTRS)

Za večernje časove organizovan je poseban program "Spasovdansko veče - slava kroz tradiciju".

Obilježavanje Spasovdana u Banjaluci (Foto: RTRS)

- Slava je vijekovima tradicija srpskog naroda, a Banjalučani su nadaleko poznati kao dobri domaćini, pa će te večeri biti proglašeni i pobjednici u pravljenju najbolje slavske pogače i domaće rakije - navode iz Gradske uprave.

U duhu tradicije, obilježavanje Spasovdana biće nastavljeno i sutra na platou ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja, gdje se u večernjim časovima očekuje i festival guslara Republike Srpske.

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog Hrama Hrista Spasitelja, obilježavaju zajedno grad Banjaluka i Parohija banjalučka.