latinica  ћирилица
02/06/2022 |  20:07 ⇒ 03/06/2022 | 08:04 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije predvodio spasovdansku litiju (FOTO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije predvodio je spasovdansku litiju u Beogradu, kojom je obilježena krsna slava prestonice Srbije.
Spasovdanska litija u Beogradu (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC) -
Spasovdanska litija u Beogradu (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC)

Litija, koja je ove godine organizovana pod sloganom "Beograd se moli za mir", kretala se od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save, a u njoj je učestvovalo hiljade Beograđana i gostiju glavnog grada, među kojima je i sedamdesetoro djece sa Kosova i Metohije i iz Crne Gore.

Litijski krst nosio je proslavljeni srpski vaterpolista Stefan Mitrović, koji je bio na čelu povorke, a za njim su išli patrijarh Porfirije, arhijereji i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, gardisti Vojske Srbije, čelnici Grada Beograda, radnici i funkcioneri gradskih preduzeća i brojni građani.

Centralnim gradskim ulicama nošeni su Sveto Јevanđelje, ikona Presvete Bogorodice Trojeručice i mošti i ikone Svetoga despota Stefana i Svete Petke.

Litija se kratko zaustavila na Slaviji, gdje je patrijarh Porfirije pročitao odlomak iz Јevanđelja po Mateju.

Krsni hod završen je na platou ispred Hrama Svetog Save molebanom za mir, koji je služio patrijarh Porfirije.

Spasovdanska litija u Beogradu (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC)

Njegova svetost služio je jutros u Vaznesenjskoj crkvi Spadovdansku liturgiju, kojom je počelo obilježavanje krsne slave Beograda.

Proslava Spasovdana u glavnom gradu Srbije završava se kulturno-umjetničkim programom ispred Hrama Svetog Save, gdje nastupaju dječji hor "Čarolija", Kulturno-umjetničko društvo "Abrašević", ansambl Vojske Srbije "Stanislav Binički" i Zoran Kostić Cane sa bendom "Veronauksi".