latinica  ћирилица
04/06/2022 |  18:43 ⇒ 21:33 | Autor: RTRS

Lavrov za RTRS: Zapad podstiče Sarajevo da donosi odluke bez mišljenja Srpske (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je u intervjuu za RTRS da Zapad pokušava nelegalno da podstiče djelovanje Sarajeva da donosi spoljno-političke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske i da je to najgrublje kršenje Dejtona.
Intervju - Sergej Lavrov za RTRS - Foto: RTRS
Intervju - Sergej Lavrov za RTRSFoto: RTRS

Na pitanje kako Rusija vidi stav BiH o pitanju sankcija, s obzirom na djelovanje pojedinih ambasadora bez institucionalnih odluka, Lavrov je rekao da stav Bosne i Hercegovine ima značaj samo ako se oslanja na principe Dejtona, koji glase da se sve odluke donose samo na osnovu saglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

U velikom intervjuu za Radio televiziju Republike Srpske u Moskvi, Lavrov je odgovarao na pitanja o sukobu u Ukrajini, sankcijama Zapada, pritiscima na Republiku Srpsku, predstojećem dolasku u Srbiju.

Tema razgovora bila su i očekivanja Sarajeva da Kristijan Šmit nametne odluku i zabrani kandidaturu srpskom članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku na predstojećim izborima. Šef ruske diplomatije odgovorio je - da li neko ko nema saglasnost u Savjetu bezbjednosti može da donese i nametne bilo kakvu odluku.