latinica  ћирилица
06/06/2022 |  19:45 ⇒ 19:54 | Autor: SRNA

Sankcije Šeraniću i Čavari uvedene zbog "ugrožavanja" stabilnosti regiona

SAD su uvele sankcije ministru zdravlja Republike Srpske Alenu Šeraniću i predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari zbog postupaka za koje Vašington navodi da ugrožavaju stabilnost regiona.
Američke zastave (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Američke zastave (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

U objavi američkog Ministarstva finansija navodi se da Šarenić i Čavara "potkopavaju pakt kojim je okončan rat vođen od 1992. do 1995. godine, kao i demokratski proces ili institucije".

Ovom odlukom se blokira svaka imovina koju ova lica posjeduju u SAD i generalno se zabranjuje američkim državljanima da obavljaju transakcije povezane sa tom imovinom.

Ministarstvo finansija navodi da potezi ministra Šeranića "jačaju destabilišuće secesionističke aktivnosti lidera u Republici Srpskoj Milorada Dodika, koji ima podršku Rusije".

U objavi se navodi da je on to učinio promovisanjem zakona o osnivanju agencije Republike Srpske za nove lijekove, "čime se potkopava državna agencija sa istom ulogom". Taj zakon još nije stupio na snagu.

Čavari su sankcije uvedene jer od 2019. godine, kako se navodi, odbija da ispuni svoju ulogu i nominuje sudije za najviši sud u zemlji sa liste kandidata koju sastavlja savjet formiran da bi se osiguralo nezavisno sudstvo.

- Čavara je dodatno naznačen kao odgovoran za ili saučesništvo, bilo da je angažovan direktno ili indirektno, u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu - navodi se u saopštenju.