latinica  ћирилица
07/06/2022 |  15:39 ⇒ 08/06/2022 | 07:19 | Autor: RTRS

Dodik: Šmitova nametanja nevjerovatna glupost; Međunarodni faktor želi da bude odlučujući u BiH (VIDEO)

Međunarodni predstavnici pokušavaju da se nametnu kao odlučujući faktor u BiH, izjavio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon što je Kristijan Šmit nametnuo odluku o finansiranju opštih izbora u BiH.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Kristijan Šmit nema formalno imenovanje, nema bonska ovlašćenja niti može da interveniše u BiH - rekao je Dodik.

U situaciji kada je Savjet ministara riješio značajan dio tog problema, kaže Dodik, očigledno je da je njihova namjera da se oni nametnu kao faktor odlučivanja u BiH i da time pogaze sve demokratske institucije, a samim tim i BiH.

- BiH ne postoji kao suverena država, ona je propala, a ovo je zakucavanje te propasti od strane tako neodgovornih lica i struktura - poručio je Dodik.

Dodik je novinarima u Beogradu izjavio da je odluka Kristijana Šmita o nametanju finansiranja izbora u BiH je poraz međunarodne zajednice i njom se destabilizuje BiH.

Dodik je poručio da je zgađen nakon posljednje odluke koju je donio Šmit kojom se, navodi, šalje poruka i signal da su oni spremni da idu do kraja, da kreiraju liste, odlučuju ko će ići na izbore, a ko neće.

- To su naši izbori, naše pare, nisu njihove. Ako taj Šmit ima novac da to kao fizičko lice doznači niko mu ne brani da pomogne, da daje donaciju. Nisam razočaran, nisam rezigniran, jednostavno sam zgađen na sve. Pogotovo na te njihove takve odluke i ponašanje - rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Srpski član Predsjedništva BiH smatra da to samo govori da oni žele da budu glavni momci u BiH, da žele BiH drže u protektoratu.

- Bilo je "sto načina" da se to pitanje finansiranja izbora riješi i Republika Srpska je predložila da Srpska doznači sredstva CIK-u, a kada se završe unutrašnji procesi vezani za budžet, da se ta sredstva vrate Srpskoj, što je sa svoje strane mogla da uradi i FBiH. Na početku te inicijative u jednom trenutku mnogi zapadnjaci su to podržali i lično mi govorili neki od ambasadora da je to dobra ideja. A kada su zakmečali u Sarajevu da to urušava BiH i da oni ne mogu da podnesu da Republika Srpska eventualno to finansira, onda su i ti zapadnjaci odustali - rekao je Dodik.

On je upitao da li više urušava BiH da Srpska da pozajmicu zajedničkim institucijama ili ovakvo nametanje odluka.

Dodik je dodao da će muslimani "poletjeti" da prigrle tu odluku Šmita, jer misle da samo na taj način mogu da izgrade BiH.

- Ovom odlukom se potpuno destabilizacuje BiH. Oni ne dozvoljavaju narodu da odluči, već žele da oni to urade, kao što hoće da odlučuju o našim resursima - rekao je Dodik.

Šmit je nametnuo odluku da se Centralnoj izbornoj komisiji BiH prebaci 12 i po miliona maraka.