latinica  ћирилица
08/06/2022 |  10:13 ⇒ 10:16 | Autor: RTRS

Koncert Kamernog hora povodom jubileja Saborne crkve u Sarajevu (FOTO)

Saborna crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu ove godine proslavlja veliki jubilej povodom 150 godina od osvećenja.
Saborna crkva u Sarajevu (ustupljena fotografija) -
Saborna crkva u Sarajevu (ustupljena fotografija)

Ovaj velelepni i svojevremeno najveći pravoslavni srpski hram u BiH osvećen je 1872. godine, a čin osvećenja je obavio njegovo Visokopreosveštenstvomitropolit dabrobosanski gospodin Pajsije.

Saborna crkva je građena od dobrovoljnih priloga koji su sakupljani od 1863. godine pa do završetka gradnje. Priloge su davali pravoslavni Srbi iz Sarajeva, okolnih sela, trgovci iz Beograda, Dubrovnika, Beča i Trsta, a građena je po projektu Andreja Damjanova.

Tim povodom u Sabornoj crkvi 10. juna (petak) 2022. godine, sa početkom u 17 časova, održaće se cjelovečernji koncert Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Koncert organizuje Mitropolija dabrobosanska povodom velikog jubileja – 150 godina od osvećenja Saborne crkve.

U pauzi između dva koncertna dijela prisutnima će se prigodnom besjedom obratiti Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom, sa čijim blagoslovom se priređuje ovaj događaj.

Ovo je prvi u nizu koncerata i manifestacija kojima će se u ovoj godini proslaviti ovaj značajni jubilej. Ulaz na koncert je slobodan!