latinica  ћирилица
08/06/2022 |  12:07 ⇒ 17:14 | Autor: RTRS

Tegeltija: Privrednici i građani BiH apsolutno podržavaju "Otvoreni Balkan" (FOTO/VIDEO)

Predsjedavajući Saveta ministar Zoran Tegeltija izjavio je danas na samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu da, nažalost, u BiH ne postoji konsenzus oko te regionalne inicijative iz političkih razloga, iako je apsolutno podržavaju i poslovna zajednica i građani.
Zoran Tegeltija (foto: youtube.com / VladaMakedonija) -
Zoran Tegeltija (foto: youtube.com / VladaMakedonija)

- Iskreno se nadam da sam posljednji koji govori kao posmatrač ili gost "Otvorenog Balkana" već kao punopravni član - rekao je Tegeltija.

Istakao je da u BiH ne postoji konsenzus oko projekta "Otvoreni Balkan", niti ozbiljnih odgovara zašto, niti negativnih odgovora, već samo ćutanje.

Tegeltija na samitu "Otvoreni Balkan"

- Ako imate pisanu inicijativu i ona stoji u fiokama onih koji bi trebalo da odluče. Po meni, razlozi su predrasude iz prošlosti o tome ko je predlagač ove inicijative i ko će da iz toga profitira, da li je ovo zamjena za Zapadni Balkan ili EU. Dio je i političkih uticaja pojedinih grupacija koje smatraju da bi to bio neuspjeh ako bi se ovakve inicijative prihvatile. Uvijek u BiH ima i uticaja sa strane, pojedinaca i ambasada, koji smatraju da BiH ne treba da bude u Otvorenom Balkanu - naveo je Tegeltija.

Tegeltija na samitu "Otvoreni Balkan"

Istajao je da u BiH u posljednje dvije godine nije bilo dovoljno hrabrosti da se pristupi "Otvorenom Balkanu".

Samit Otvoreni Balkan (Foto: RTRS)

Obraćanje Zorana Tegeltije pogledajte u videu.

U Ohridu je danas svečano otvoren samit "Otvoreni Balkan" na kome učestvuju najviši zvaničnici pet zemalja regiona.