latinica  ћирилица
11/06/2022 |  10:24 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

Istakli zastavu sa ljiljanima na Leliji, jedan planinar se popeo na krst

Isko su planinari svugdje u svijetu poznati i cijenjeni po svojoj plemeniti, humanosti i nadasve solidarnosti, nekad se tako i ne čini. Naime, na planinskom vrhu Lelija grupa planinara je pored krsta istakla zastavu sa ljiljanima, odnosno, zastavu tzv. RBiH.
Zastava sa ljiljanima na Leliji (Foto: sportdc.net) -
Zastava sa ljiljanima na Leliji (Foto: sportdc.net)

Na portalu sportdc.net objavljen je tekst sa fotografijama na kojima se vidi, najblaže rečeno skandalozno ponašanje grupe planinara.

Na planinskom vrhu Velika Lelija postavljen je prije nekoliko godina krst, a postavilo ga je Planinarsko društvo Lelija iz Kalinovika, a on je sastavni dio Planinarskog puta doktor Јovo Elčić.

Doktor Elčić je preminuo prije nekoliko godina, a Planinarski put doktor Јovo Elčić povezuje tri bosanskohercegovačke planine poznate po iznimnoj ljepoti: Treskavica – vrh Veliki Treskač (1969 metara nadmorske visine), Lelija – vrh Velika Lelija (2032 metara nadmorske visine) i Zelengora – vrh Bregoč (2014 metara nadmorske visine).

Godinama krst stoji na vrhu i mnogi planinari su se fotografisali pored njega, ne skrnaveći ga, dok na Veliku Leliju nije stigao izvjesni Alen Marić, sa grupom planinara, piše portal sportdc.net.

Fotografisali su se oni pored krsta sa zastavom sa ljiljanima, a onda su se popeli i na krst.

Fotografije su objavljene na Marićevom Fejsbuk nalogu.

Naravno, to je izazvalo gnjev planinara, a Marić i društvo sada mogu očekivati i krivičnu prijavu Planinarskog društva Lelija, Kalinovik.

Iz Planinarskog saveza Republike Srpske najoštrije osuđuju ovaj čin.

Planinarski savez Srpske prijavio je sve policiji te traže da gore navedene osobe budu najstrožije sankcionisane od strane struktura unutar PS FBiH i Federalnog ministarstva kulture i sporta.

- Nadamo se da će se takvim sankcionisanjem poslati jasna poruka svima koji razmišljaju i djeluju na ovakav način - poručili su iz Planinarskog saveza Srpske.

Predsjednik Planinarskog saveza Srpske Ljubiša Aramanda je rekao da se Planinarski savez Srpske ograđuje od ponašanja pojedinih planinara u BiH i da sva vjerska obilježja svih naroda u BiH trebaju biti zakonski zaštićena.

- Isticanje ratnih zastava takođe ne podržavamo u bilo kojem obliku. Krst je podignut u čast istaknutog planinara dr Јove Elčića i da ima i tu simboliku. Vandalizmu u planinarstvu nema mjesta i svako ko to želi nije dobrodošao u okvire Planinarskog saveza i sve planinarske organizacije u Republici Srpskoj i šire - istakao je Aramanda.