latinica  ћирилица
12/06/2022 |  09:45 ⇒ 15:13 | Autor: RTRS

Dodik uoči sastanka sa Mišelom: Srpska je opredijeljena za mir (VIDEO)

Na sastanku sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom reći ćemo da apsolutno nismo spremni da prihvatimo bilo kakvu kvalifikaciju sukoba u Ukrajini, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za RTRS uoči odlaska u Brisel.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Reći ćemo da je to tragičan sukob koji treba da završi što prije i da smo mi za mir. Reći ćemo i da smo mi mala zemlja koja nema nikakvog potencijala za doprinos bilo kakvim idejama iz Evrope, ali svakako bi imala ogromnu štetu imajući u vidu našu veliku zavisnost vezano za energente, prije svega naftu, pa i gas i da su nas u tom pogledu dobri odnosi sa Rusijom opredijelili da zajedno formulišemo taj stav Narodne skupštine Republike Srpske i mi ne bi mogli ići preko toga - naglasio je Dodik.

Dodik je dodao da će na sastanku u Briselu takođe potvrditi naš pristup vezano za EU i reći da mi nismo u NATO integracijama.

Govoreći o mogućim temama sastanka u Briselu, Dodik je poručio da je nastojanje da se potvrdi evropski put, zalaganje za mir i stabilnost.

- Vidjećemo šta je njihova ideja. Njihovo ponašanje do sada u Evropi, koje je išlo za tim da kažnjavaju, čak i da zaustavljaju neke projekte, kontraproduktivno je i neće ojačati evropski put - ocijenio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je podsjetio da se u medijima prethodnih dana pojavilo desetak verzija "nekih papira".

- Očigledno je da, kad ne znate ni kakav je format, onda ne znate ni kako će izgledati taj sam papir. Ali, u svakom slučaju, imamo dovoljno iskustva da možemo da na pravi način reagujemo i da to odbranimo. Treba uvažiti i činjenicu da je Evropa zainteresovana i da ima određenih mišljenja u Evropi da bi trebalo ubrzati put - rekao je Dodik.

On je podsjetio da su "juče i Austrijanci napomenuli da ne mogu da razgovaraju o članstvu Ukrajine u EU, bez uključivanja u sve to Zapadnog Balkana".

- U suštini, treba reći da za evropski put postoji i političko opredjeljenje, kao i javno, ali da to nije više onaj entuzijazam koji smo gledali prije nekoliko godina. U značajnoj mjeri je tome kriva sama EU - naglasio je Dodik.