latinica  ћирилица
12/06/2022 |  15:08 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Obilježeno 79 godina od Bitke na Sutjesci (VIDEO)

U Dolini heroja na Tjentištu obilježena je sedamdeset deveta godišnjica Bitke na Sutjesci, jedne od najvećih koje su antifašisti vodili,a koja je bila i prekretnica u Drugom svjetskom ratu. Poručeno je da su Srbi, koji su činili većinu u partizanskom pokretu, poslije Rusa, dali najveću žrtvu u Drugom svjetskom ratu.
Duško Milunović na obilježavanju 79 godina Bitke na Sutjesci - Foto: SRNA
Duško Milunović na obilježavanju 79 godina Bitke na SutjesciFoto: SRNA

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović je istakao da je 1943. godina bila prelomna u Drugom svjetskom ratu i da je partizanski pokret u Јugoslaviji dao veliki doprinos konačnoj pobjedi nad fašizmom i nacizmom, vezujući velike neprijateljske snage, čime je olakšana borba Sovjetskog saveza na istočnom frontu.

- Možemo da budemo ponosni na svoje pretke, koji su tada protiv najvećeg civilizacijskog zla digli oružje i borili se. Upravo imajući iskustva iz Drugog svjetskog rata i stradanja srpskog naroda, mi smo se u Odbrambeno- otadžbinskom ratu organizovali i borili za slobodu, s tim što ovaj put naši neprijatelji nisu naišli na goloruk narod", rekao je Milunović.

Skupu na Tjentištu, koji je organizovao Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvovali su brojni poštovaoci antifašističkih tekovina.

Sa skupa je poručeno da je potrebno da, onako kako danas, poslije toliko vijekova narod pamti Nemanjiće, Obiliće, Sinđeliće, Mišiće, i buduća pokoljenja pamte slavne borce antifašističkog pokreta i veliku cijenu koju su platili za slobodu svojih potomaka.

Iz Doline heroja poslata je i čestitka povodom nacionalnog praznika - Dana Rusije. Brojne delegacije položile su vijence i poklonile se sjenima više od sedam hiljada rodoljuba koji su život dali u Bici na Sutjesci.

Bitkom na Sutjesci u junu 1943. godine i izvlačenjem partizana iz obruča uz ogromne gubitke završena je peta neprijateljska ofanziva u kojoj je učestvovalo 127.000 njemačkih vojnika i njihovih saveznika, naspram 22.000 partizanskih boraca.

Ofanziva je trajala od 15. maja do 15. juna, a u borbama je poginulo 7.543 pripadnika jugoslovenskih boraca.

Uz partizanske borce, masovno je stradao i srpski narod u Pivskoj oblasti u današnjoj Crnoj Gori.

U "Krvavoj pivskoj bajci" ubijeno je više oko 1.260 Pivljana, među njima 549 djece. Samo u jednom danu, 7. juna 1943. godine, jedinica "Princ Eugen" uz podršku Handžar divizije u Dolima je ubila 520 mještana, među njima 109 djece.