latinica  ћирилица
12/06/2022 |  22:25 ⇒ 13/06/2022 | 07:17 | Autor: SRNA

Više od 3.300 građana Srbije želi da tuži NATO

Advokat Srđan Aleksić izjavio je večeras da je dobio više od 3.340 zahtjeva građana Srbije koji bi željeli da tuže NATO alijansu zbog kancera kao posljedice upotrebe osiromašenog uranijuma.
NATO bombardovanje Beograda - Foto: Screenshot/YouTube
NATO bombardovanje BeogradaFoto: Screenshot/YouTube

- Imamo šansu pred našim sudom u Beogradu i dokazaćemo istinu i pravdu - rekao je Aleksić i dodao da pokretanje postupka očekuje na jesen.

On kaže da odšteta može da ide od 100.000, pa i 300.000 evra, imajući na umu nanesenu štetu.

Nemoguće je, kako navodi, da NATO ima imunitet koji su navodno dobili potpisivanjem Partnerstva za mir 2005. godine, jer retroaktivni imunitet ne postoji.

- Pred sudom ćemo dokazati uzročno-posljedičnu vezu i NATO pakt će odgovarati za sve posljedice nastale upotrebom osiromašenog uranijuma - rekao je Aleksić za Tanjug i podsjetio da je njegov kolega Italijan uspješno dobio više od 300 pravosnažnih presuda i da nastavlja da pobjeđuje na sudu.

On kaže da je italijanski advokat dio njegovog pravnog tima i da zajednički zastupaju građane Srbije, prije svega vojnike i policajce koji su branili zemlju.

Aleksić je dodao da im se javljaju i Albanci iz Preševa i Bujanovca gdje je bačeno više od dvije tone osiromašenog uranijuma samo na Vranje, od ukupno 15 tona koliko su iz Alijanse priznali da su bacili.

- Smatramo da je bačeno mnogo više i to ćemo na sudu uspjeti da dokažemo - rekao je Aleksić.

On navodi da živi klijenti moraju da daju uzorak krvi, a od pokojnih će uzorci biti uzeti putem biopsije, kako bi u Torinu nano tehnologijom bilo utvrđeno prisustvo teških metala i osiromašenog uranijuma.

Aleksić ističe da je zahvaljujući doktorki iz Torina i njenim izvještajima više od 300 presuda doneseno u korist italijanskih vojnika.