latinica  ћирилица
14/06/2022 |  09:04 ⇒ 11:21 | Autor: SRNA

Novosti: Bošnjaci će tražiti potpis za "genocid" za ulazak u Potočare

U bošnjački Memorijalni centar Potočari u Srebrenici uskoro će moći da uđe samo onaj ko svojeručno potpiše da se u Srebrenici dogodio "genocid", pišu Večernje novosti.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice Branimir Kojić rekao je za Novosti da je ova opasna ideja samo prvi korak dobro osmišljene akcije.

Prema saznanjima beogradskog dnevnika, plan koji se uveliko razrađuje predviđa da će svaki punoljetni potencijalni gost, bilo da je riječ o članovima delegacije ili pojedinačnoj posjeti, svojim parafom praktično potvrditi da prihvata "Rezoluciju o genocidu u Srebrenici".

Kojić je pojasnio da je namjera da se, poslije određenog vremena, svi prikupljeni potpisi pošalju u Evropski parlament da bi se tamo otvorila rasprava o "genocidu", te dodaje da se o ovoj inicijativi uveliko priča među Bošnjacima.

- Nažalost, temelj politike bošnjačkog društva počiva na navodnom genocidu u Srebrenici. Svi mi znamo šta je tamo bilo tokom rata i kakva je definicija genocida - rekao je Kojić i dodao da su ogromna finansijska sredstva upumpana u Memorijalni centar Potočari, te da se konstantno radi na održavanju mita o Srebrenici.

Prema njegovim riječima, iako je u Podrinju stradalo više hiljada Srba i počinjeni su monstruozni zločini, njih uporno iz Sarajeva minimizuju, a veličaju se zločini nad Bošnjacima.

On je istakao da je srpski narod dobro zapamtio šta je genocid u Drugom svjetskom ratu, a svi koji žele da se o tome edukuju treba da odu u Јasenovac.

Kojić kaže da je Memorijalni centar Potočari godinama jedna od poluga koju SDA koristi po potrebi i da mnoge akcije, bitne za bošnjačke političare iz Sarajeva, kreću upravo iz Srebrenice.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić nije iznenađen ovom inicijativom, te podsjeća da je od završetka rata međunarodna zajednica prihvatila jednosmjeran stav bošnjačke politike, prema kojem su samo oni žrtve u BiH, dok su ostali zločinci.

Ostojić smatra da bošnjački političari nikada neće odustati od stavljanja prefiksa "genocidni" srpskom narodu, u čemu su maksimalno iskoristili međunarodnu zajednicu, podsjetivši da je i bivši visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo izmjene Krivičnog zakona o kažnjavanju negiranja "genocida" u Srebrenici.

Predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih civila i vojnika Veljko Lazić rekao je da se pojačavaju bošnjačke akcije oko Srebrenice kako se približava 11. jul.

On je naveo da je zbog Srebrenice u zastoju pronalazak 1.650 srpskih žrtava, civila i vojnika, dok se za to vrijeme samo traže tijela nestalih Bošnjaka, te ocjenjuje da su Srebrenica i sarajevsko viđenje rata u Srebrenici, temelj bošnjačke politike.