latinica  ћирилица
15/06/2022 |  12:08 ⇒ 14:14 | Autor: RTRS

Višković sa Zergasom o budućoj saradnji

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković sastao se danas sa gradaonačelnikom Soluna Konstandinosom Zervasom.
Radovan Višković i Konstandino Zervas - Foto: RTRS
Radovan Višković i Konstandino ZervasFoto: RTRS

Višković je poručio da su istorijske veze srpskog i grčkog naroda sada došle u fazu da budu podignute na viši nivo i pretočene u saradnju u raznim oblastima, među kojima su ekonomija, kultura, obrazovanje i turizam.

Višković je istakao da je na ovom plodonosnom i veoma značajnom sastanku sa gradonačelnikom Soluna, grada sa više od milion stanovnika, bilo riječi o mnogim temama buduće moguće saradnje.

- Prije sastanka sa gradonačelnikom bili smo na Aristotelovom univerzitetu ovdje su Solunu koji je regionalno jedan od najvećih. Republika Srpska već ima potpisane sporazume naša dva javna univerziteta sa Aristotelovim univerzitetom i to je već jedan pomak i mogućnost saradnje - rekao je Višković.

On je istakao da su to šanse na kojima treba raditi i podizati odnose na viši nivo jer saradnja u budućem periodu može da ide uzlaznom putanjom.

Premijer Srpske je istakao da je na sastanku bilo riječi o mogućoj tješnjoj saradnji Soluna i Trebinja, što će Vlada Srpske podržati.

- Kada mi iz sfere institucija sarađujemo, onda šaljemo poruku građanima i privrednicima da i oni na isti način treba da sarađuju i prave poslove u obostranom interesu - naveo je Višković.

On je istakao da je na sastanku bilo riječi i o tehnološkoj saradnji, te istakao da je tehnološki park značajno iskustvo za Republiku Srpsku i da će takvu vrstu pomoći prihvatiti.

Gradonačelnik Soluna Konstantinos Zervas izjavio je danas nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem da su istorijske veze grčkog i srpskog naroda dobra osnova za razvoj saradnje.

Zervas je istakao da mu je velika čast što je Solun ugostio premijera Republike Srpske i da su imali priliku da razgovaraju o svim vrstama saradnje Srpske sa gradom Solunom i sjevernim dijelom Grčke.

Zahvalivši Zervasu na današnjem sastanku, Višković ga je pozvao da bude gost Republike Srpske.

Višković se u Solunu sastao i sa rektorom Aristotelovog Univerziteta Nikolasom Papaioanu.

Premijer Srpske se ranije sastao sa sa generalnim direktorom "Alumila" Јorgosom Milonasom.

- Razgovarali smo o proširenju investicija koje "Alumil" ima u Vlasenici - izjavio je za RTRS premijer Srpske Radovan Višković.